Με την βασική παραδοχή ότι ανέκαθεν το τουρκικό προξενείο επηρέαζε καταστάσεις στην περιοχή της Θράκης, ο Γιώργος Φλωρίδης, δικηγόρος, πρώην υπουργός, επισήμανε ποιο είναι το καινούριο στοιχείο, σύμφωνα με τον ίδιο, στο ζήτημα που έχει ανακύψει με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, το οποίο δικαιολογεί την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ εξήγησε αναλυτικά τις προεκτάσεις του ζητήματος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
Στην περιοχή αυτή, υπάρχει δραστηριότητα του τουρκικού κράτους για πάρα πολλά χρόνια, όπως ανέφερε, η οποία δραστηριότητα μέσω κυρίως του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, εμποδίζει συστηματικά να μπορέσουν να ενταχθούν στην κοινωνική λειτουργία της χώρας, τμήματα σημαντικά του μουσουλμανικού πληθυσμού της περιοχής, των Ελλήνων δηλαδή μουσουλμάνων της περιοχής. Τους εμποδίζει, εξήγησε ο κ. Φλωρίδης και στην εκπαίδευση και στα άλλα κοινωνικά ανοίγματα και στις προσπάθειες που γίνονται για να συναντήσουν έναν τρόπο ζωής καλύτερο από αυτόν που έχουν. «Η αντίδραση του τουρκικού προξενείου είναι συστηματική. Τα εμποδίζει όλα αυτά» ανέφερε.
«Το καινούργιο στοιχείο σε αυτές τις εκλογές είναι ότι η παρέμβαση που ασκείται, πάντα γίνεται αυτό στη μειονότητα, πήρε τα χαρακτηριστικά μιας αναβάθμισης της προσπάθειας που κάνει η Τουρκία για να πλήξει τη Συνθήκη της Λωζάνης. Αυτή την κάνει μόνιμα σε πάρα πολλά πεδία, προσπαθεί κάπου να την τρυπήσει έτσι ώστε να αρχίσει να την ξηλώνει. Αν δεν αντιδράσουμε σωστά σε κάθε τέτοια απόπειρα και έγκαιρα, τότε είναι προφανές ότι θα βρει αυτό που επιθυμεί και θα το συνεχίσει» υποστήριξε ο κ. Φλωρίδης.
«Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι οι βουλευτές εκεί που εκλέγονται και ανήκουν στον χώρο της μειονότητας, εμφανίστηκαν να λένε ότι εκπροσωπούν την τουρκική μειονότητα της Θράκης. Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία δεν αναγνωρίζει εθνική μειονότητα στη Θράκη. Αναγνωρίζει θρησκευτική μειονότητα» επισήμανε ο κ. Φλωρίδης.
Οι Έλληνες πολίτες, σημείωσε ο κ. Φλωρίδης, όποιο θρήσκευμα κι αν έχουν, ό,τι κι αν πιστεύουν, έχουν μια βασική υποχρέωση, να τηρούν το Σύνταγμα και τους νόμους και στους νόμους του κράτους περιλαμβάνονται και οι Συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα.
«Μία από αυτές είναι και η Συνθήκη της Λωζάνης που καθορίζει πολλά πράγματα στη νεώτερη Ελλάδα, στο νεώτερο ελληνικό κράτος. Κατά συνέπεια, όποιος θεωρεί ότι θέλει να εκπροσωπήσει το έθνος σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα πρέπει να είναι πιστός στον όρκο που θα δώσει, ότι δηλαδή θα τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους. Εάν ένας βουλευτής εμφανίζεται να λέει κάτι που αντιβαίνει ευθέως στο Σύνταγμα και τους νόμους, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Και αυτό το πρόβλημα έχουμε εκεί. Η αναβάθμιση του ζητήματος Θράκη για την Τουρκία όπως αυτό περνάει μέσα από το προξενείο το τουρκικό της Κομοτηνής ξεκίνησε από αυτήν την διατύπωση εκ μέρους των αυτών των δύο βουλευτών ότι εκπροσωπούν την τουρκική μειονότητα και αυτή η διαδικασία ενισχύθηκε με πολύ συγκεκριμένες ανοιχτές δράσεις του τουρκικού προξενείου εκεί, όπως η δράση των λεγόμενων ψευτομουφτήδων, οι οποίοι συνιστούν έναν παρακρατικό μηχανισμό μέσα στη χώρα, γιατί αυτοί εμφανίζονται ως μουφτήδες παρά ή και κόντρα στην ελληνική νομοθεσία που κατά τη Συνθήκη της Λωζάνης ορίζει τον τρόπο εκλογής τους» προσέθεσε ο κ. Φλωρίδης.
Πίσω από την αναβάθμιση της τουρκικής παρέμβασης είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
«Το γεγονός λοιπόν ότι αναβαθμίστηκε το θέμα της παρέμβασης της Τουρκίας στη Θράκη με αυτό τον τρόπο που είχε δηλώσεις, μετά κινητοποιήσεις, μηνύματα “ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο” και όλα αυτά, δηλαδή μία ένταση της παρέμβασης στην περιοχή προκειμένου να χειραγωγηθεί η μειονότητα πάνω σε έναν στόχο ο οποίος υπερβαίνει ή τρυπάει τη Συνθήκη της Λωζάνης, προφανώς έχει να κάνει με μία στρατηγική που συνδέεται με τις τελευταίες εξελίξεις συνολικά στο χώρο της Θράκης. Είναι κυρίως μία, για την οποία ο Ερντογάν μιλάει και εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, την αντίθεσή του από την πρώτη στιγμή που άρχισε να δημιουργείται.
Είναι η αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. η παρουσία των Αμερικανών και ΝΑΤΟϊκών στην Αλεξανδρούπολη και η χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τον σιδηρόδρομο του Έβρου, προκειμένου να ενισχυθούν οι ουκρανικές δυνάμεις απέναντι στη Ρωσία. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποκτά στρατηγική σημασία για τη Δύση, άρα αυξάνει τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδος διότι παρακάμπτει τα Στενά, δηλαδή παρακάμπτει μία στρατηγική δυνατότητα που είχε η Τουρκία να ελέγχει όλη την κίνηση μέσω των Στενών του Βοσπόρου. Κατά συνέπεια, το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη δίνει τη δυνατότητα στη Δυτική συμμαχία να παρακάμψει την Τουρκία, αυτό αφαιρεί γεωστρατηγική ισχύ από την Τουρκία και την προσθέτει στην Ελλάδα.
Άρα λοιπόν η Τουρκία τώρα αναβαθμίζοντας το ζήτημα Θράκη στην τουρκική μειονότητα κόντρα στη Λωζάνη, στην πραγματικότητα επιχειρεί να ανοίξει ένα ζήτημα προκειμένου να πλήξει αυτή την αυξανόμενη ισχύ της χώρας της χώρας μας» επισήμανε ο πρώην υπουργός.
Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι δίπλα μας ξεκίνησε ένας πόλεμος αδιανόητος, η βάση του οποίου, της επαίσχυντης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ήταν να προστατεύσει τους ρωσικούς πληθυσμούς στην Ουκρανία, ο κ. Φλωρίδης υπογράμμισε ότι στην περίπτωση της Θράκης «εάν κανείς δεχθεί να αρχίσει να τρυπάει το ζήτημα αυτό, κάποια στιγμή μπορεί να τεθεί- γιατί αν δεν φυλάξεις τα ρούχα σου θα τα χάσεις- ένα ζήτημα δημοψηφίσματος στην περιοχή για την αυτοδιάθεση. Αυτά, η ιστορία μας έχει διδάξει πολλές φορές με οδυνηρό τρόπο, ότι αν δεν τα προσέξεις από την αρχή, θα σου σκάσουν στο κεφάλι».
Δημιουργήθηκε μια σύγχυση, σημείωσε ο κ. Φλωρίδης, σχετικά με το αν έπρεπε “να σηκωθεί” το θέμα επειδή έγινε ένας νομός ροζ. «Αυτό είναι το θέμα; Ή είναι οι 10.000 ψήφοι που λέει ο Τσίπρας ότι απασχολούν τον Μητσοτάκη; 10.000 ψήφοι ή 5.000 ψήφοι που πήγαν από δω και από κει; Όπου θέλουν μπορούν να πάνε όπως πήγαιναν τόσα χρόνια. Αλλά η μετακίνηση αυτών των ψήφων δεν συνδεόταν ποτέ με την αναβάθμιση του ζητήματος της Θράκης για λογαριασμό της Τουρκίας με την έννοια δηλαδή ότι θα αλλάξουμε τη Συνθήκη της Λωζάνης και μία μειονότητα που χαρακτηρίζεται θρησκευτική να γίνει εθνική. Άρα δηλαδή, αφού θα γίνει εθνική σημαίνει ότι έχει προστάτιδα χώρα η οποία αποκτά λόγο στην Ελλάδα πια επίσημα με βάση τις διεθνείς συνθήκες» τόνισε ο κ. Φλωρίδης.
«Αυτό που έγινε το τελευταίο διάστημα, τους τελευταίους μήνες είναι ότι εμφανίστηκαν βουλευτές να είναι ότι εκπροσωπούν την τουρκική μειονότητα, αυτό είναι το καινούργιο» υπογράμμισε.
«Η σωστή αντίδραση κατά τη γνώμη μου, ήταν η αντίδραση Μητσοτάκη που εν τη γενέσει του προβλήματος έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτό το θέμα για μας είναι ζήτημα μείζον, είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, είναι ζήτημα σεβασμού των διεθνών συνθηκών και κατά συνέπεια δεν θα δεχτούμε τίποτα τέτοιο να συμβαίνει. Το πρόβλημα είναι, στην εσωτερική πολιτική σκηνή ότι αυτό το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ το αντιλαμβάνεται με λάθος τρόπο.
Το αντιλαμβάνεται με λάθος τρόπο και είναι εξόχως προκλητική στάση του, η οποία στάση του κορυφώθηκε πέρσι το καλοκαίρι, όταν η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή και ψήφισε μαζί με το ΠΑΣΟΚ τον καινούργιο νόμο για την εκλογή μουφτή στη Θράκη, ο οποίος εκσυγχρονίζει την υπάρχουσα νομοθεσία, αναθέτει στη μουσουλμανική μειονότητα με δικούς της αποκλειστικά εκπροσώπους να προτείνει στην κυβέρνηση διότι έτσι πρέπει να γίνει, έναν κατάλογο δέκα υποψηφίων που μπορεί να προτείνει και έναν και στην πραγματικότητα να δεσμεύσει την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ψήφισε αυτόν το νόμο και ήταν φως φανάρι ότι δεν τον ψήφισε επειδή οι δικοί του βουλευτές, αυτοί που μιλάμε τώρα, πήραν ένα ξεκάθαρο μήνυμα από το προξενείο ότι η υπερψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτού του νόμου θα οδηγήσει στην απώλεια της εμπιστοσύνης προς τους βουλευτές αυτούς» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
«Κατά συνέπεια, γι’ αυτό λέω ότι αντιλαμβάνονται τα πράγματα με λάθος τρόπο. Δεν είναι ένα τοπικό ζήτημα ή ένα ζήτημα μερικών χιλιάδων ψήφων. Σκοτίστηκε ο Μητσοτάκης, στα 2,5 εκατομμύρια που πήρε η ΝΔ ψήφους αν θα πάρει και 5 χιλιάδες ακόμα. Αυτό δεν έπαιξε ποτέ ρόλο εκεί πάνω. Ποτέ μα ποτέ.
Το επικίνδυνο στην παρούσα φάση είναι αυτή η αναβάθμιση που περιέγραψα, η οποία εντάσσεται σε μία άλλη πια αντίδραση της Τουρκίας λόγω του ότι έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες στην περιοχή, οι οποίες αναβαθμίζουν τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδος και υποβαθμίζουν τον ρόλο της Τουρκίας σε σχέση με τα Στενά» προσέθεσε ο κ. Φλωρίδης.
Επιπλέον, επισήμανε ότι «αν δεν αντιδράσει έγκαιρα η χώρα, όπως αντέδρασε ο Μητσοτάκης ευτυχώς, αυτό καταγράφεται στο βιβλίο των διεκδικήσεων της Τουρκίας ότι κοιτάξτε, εμφανίστηκαν δύο βουλευτές της μειονότητας μίλησαν για τουρκική μειονότητα και δεν αντιδράσατε, κατά συνέπεια το έχετε αποδεχτεί σιωπηρά».
«Άρα η συνθήκη έχει αρχίσει να ξηλώνεται. Γι’ αυτό μιλάω για μια συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι προβληματική. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι είτε εκεί ο νομός είναι ροζ είτε είναι κόκκινος, κίτρινος δεν είναι το πρόβλημα αυτό. Το πρόβλημα είναι όχι το χρώμα, αλλά τι είναι πολύ μπροστά από αυτό» υπογράμμισε ο κ. Φλωρίδης, ενώ καταλήγοντας ανέφερε ότι σε επικοινωνία που είχε με οικείους του στην περιοχή, σήμερα το πρωί, του μετέφεραν ότι «αυτή η ακαριαία αντίδραση της Ελλάδας έχει πιάσει τόπο και αρχίζουν και αναδιπλώνονται οι παράγοντες του τουρκικού προξενείου εκεί, αλλιώς θα τους αφήναμε να αλωνίζουν σε ένα ζήτημα πάρα πάρα πολύ ευαίσθητο».
ΠΗΓΗ ertnews