Η Γαλλία αποσύρει το Σύνολο των Αεροσκαφών Μιράζ …Η Ευκαιρία της ΠΑ;

Μία είδηση με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον σύμφωνα με το enikos.gr. Κι αυτό γιατί η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να έχει αποσύρει τα Mirage 2000 EGM/BGM αντικαθιστώντας τα με Rafale F3R όμως διαθέτει 24 Mirage 2000-5.

Τα M2000-5 είναι μέρους του προγράμματος απόκτησης συνολικά 25 αεροσκαφών αυτού του τύπου το 2007. Tα 15 αποκτήθηκαν από τη Γαλλία, ενώ τα υπόλοιπα 10 είναι αεροσκάφη Μ2000 της ΠΑ, τα οποία αναβαθμίστηκαν σε Μ2000-5, στο εργοστάσιο της ΕΑΒ.

Έκτοτε, έχει χαθεί ένα εξ αυτών, την 12 Απριλίου 2018, το οποίο κυβερνούσε ο αδικοχαμένος σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος- με καταγωγή από το Μορφοβούνι Καρδίτσας- που υπηρετούσε στην 331 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας, η αναβάθμιση περιλάμβανε την αντικατάσταση του συνόλου του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των μεταφερόμενων όπλων, μετατρέποντάς το σε ένα από τα ικανότερα αεροσκάφη αναχαίτισης.

Με μέγιστη ταχύτητα τα 2,530χλμ την ώρα ή 2.2 Mach και μέγιστο επιχειρησιακό ύψος πάνω από 15,240μ. ή 50.000 πόδια, τα Mirage λόγω του δελταπτέρυγου σχεδιασμού τους έχουν αναδειχθεί πολλές φορές πρωταγωνιστές στις κλειστές αερομαχίες με Τούρκους πιλότους, με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ τους.

Η απόσυρση, όμως, των μαχητικών του τύπου από την γαλλική πολεμική αεροπορία σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να αρχίσει σταδιακά να κάνει σχέδια απόσυρσις τους από τις αρχές της επόμενης δεκαετίας κι έπειτα, αφού σταδιακά θα αρχίσουν να εμφανίζονται προβλήματα στην ροή ανταλλακτικών και την υποστήριξή τους ενώ για αναβάθμιση ούτε λόγος.

Τα Ελληνικά  Mirage της 114 ΠΜ είναι τα μαχητικά που αυτή τη στιγμή μπορούν να φέρουν τα στρατηγικά όπλα της Ελλάδας απέναντι σε οποιαδήποτε Τουρκική απειλή και είναι ο Εφιάλτης των Τούρκων Πασάδων του Ναυτικού

Και μπορεί να λέμε σήμερα ότι οι διαθεσιμότητες δεν είναι οι καλύτερες, αυτή τη στιγμή, όμως στην Σκύρο, στα readiness ήδη βρίσκονται Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας φρουρώντας εναέριες Θερμοπύλες, ενώ πίσω στην Τανάγρα επιτελείς διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν έτοιμα προς απογείωση ικανός αριθμός αεροσκαφών, ο οποίος σαφώς θα μπορούσε να είναι πολύ πιο αυξημένος.

Στρατηγικοί πύραυλοι Scalp και αντιπλοϊκοί Exocet συνεχίζουν να είναι ο εφιάλτης όποιου επιβουλεύεται μέρος της εθνικής κυριαρχίας.

 Περισσότερα Άρθρα