Για το φόβο με τον οποίο βιώνουν τη νέα ανάφλεξη στην περιοχή περιγράφουν Έλληνες που ζουν στο Ισραήλ. Συγκλονιστική είναι μάλιστα η περιγραφή ενός ιερομόναχου στην μονή του Αγίου Γεωργίου στην αρχαία Λύδδα για την ένταση μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών στην περιοχή.
Ο ιερομόναχος Μαρκέλλος, μέσα από την μονή του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Λοντ, καταγράφει τις συγκρούσεις μεταξύ αράβων μουσουλμάνων και Εβραίων. Είναι ο μοναδικός Έλληνας στην αρχαία Λύδδα.
«Είμαι ακριβώς στην μέση, ανάμεσα στα δύο πυρά. Όταν πετάει η αστυνομία αυτά τα δακρυγόνα και λάμψης και αυτά που μυρίζουν πολύ άσχημα για να τους σκορπίσει αυτά πέφτουν ακριβώς ανάμεσα στο μοναστήρι και στην εκκλησία και έχουν πέσει πολλά απάνω εδώ στην στέγη μου και στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού» αναφέρει, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Δίπλα από τον ελληνορθόδοξο ναό βρίσκεται ένα τζαμί, στο οποίο ταμπουρώνονται οι Άραβες πετώντας πέτρες κατά των Ισραηλινών, φοβούμενοι αντίποινα μετά την επίθεση σε ένα εβραϊκό θρησκευτικό σχολείο και ένα μουσείο.
«Είχαμε κάθε βράδυ χιλιάδες κόσμο, μουσουλμάνοι που περιστοίχιζαν το τζαμί, φρουρούσαν το τζαμί για να μην έρθουν δήθεν Εβραίοι και το κάψουνε, ως αντίποινα και έτσι δημιουργήθηκαν πολλές μάχες ανάμεσα στους μουσουλμάνους και στο στρατό και στην αστυνομία» σημείωσε.
Ο πατήρ Μάρκελλος βρίσκεται στο επίκεντρο των ταραχών, καθώς στην πόλη Λοντ, ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ, ο πληθυσμός είναι μικτός, και η βία μεταφέρεται στις γειτονιές μεταξύ πολιτών του κράτους του Ισραήλ.
Όταν είδε τους μουσουλμάνους να ανεβαίνουν στην στέγη φοβήθηκε ότι και το μοναστήρι θα γίνει πεδίο μάχης. «Φοβήθηκα όταν ανέβηκαν στην στέγη του μοναστηριού απάνω και απάνω στην εκκλησία προχθές την Πέμπτη. Τους παρακάλεσα να μην ξανανεβούνε και ευτυχώς με άκουσαν» τόνισε.
Και όλα αυτά εν μέσω βροχής από ρουκέτες, με τις σειρήνες να ηχούν σχεδόν καθημερινά και τους πολίτες να τρέχουν στα καταφύγια.
«Σε αναγκάζουν να χτίσεις καταφύγιο»
«Υπάρχουν συνεχώς προειδοποιήσεις για ρουκέτες» αναφέρει ο Γιάννης Ιατρού, κάτοικος Τελ Αβίβ.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Ισραήλ Αναστάσιος Δαμιανός τα καινούργια σπίτια έχουν ένα ειδικό δωμάτιο κατασκευασμένο από ατσάλι.
«Όταν θες να χτίσεις ένα καινούργιο σπίτι ή θέλεις να επιδιορθώσεις ένα καινούργιο σε αναγκάζουν να χτίσεις ένα δωμάτιο που αντέχει τις ρουκέτες. Όταν είσαι στο σπίτι σου αμέσως μπαίνεις μέσα και σε γλιτώνει» τονίζει χαρακτηριστικά.
Ισραηλινοί στρατιώτες περιπολούν σε περιοχές με μεικτό εβραϊκό και αραβικό πληθυσμό για να περιορίσουν τα βίαια επεισόδια.