Διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, πως δεν πρόκειται να «αλλάξει τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων». Η δήλωσή του αυτή έγινε με φόντο τις αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολίου.
Σημειώνεται πως οι υπάλληλοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έχουν προθεσμία έως και τις 16 Αυγούστου για να κάνουν έστω και μία δόση του εμβολίου, αλλιώς θα μπουν σε υποχρεωτική αργία.
«Δεν υπάρχει όριο για την αναστολή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ισχύει όσο κρατά η πανδημία και υπάρχει κίνδυνος. Η κείμενη εργατική νομοθεσία προβλέπει τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση. Εάν η επιχείρηση μπορεί, για παράδειγμα, να βάλει έναν εργαζόμενο σε τηλεργασία, μπορεί να το κάνει. Αν αποφασίσει να τον απολύσει και ο εργαζόμενος αμφισβητήσει το δικαίωμα αυτής της απόλυσης, πάνε στο δικαστήριο και αυτό κρίνει αν είναι νόμιμη η απόλυση. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων. Στην εργατική νομοθεσία, ως ισχύει σήμερα, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που προβλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο για απόλυση» ξεκαθάρισε ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο υπουργός έκρινε πως αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι στο όριο και οι εξελίξεις επαφίενται στη δική μας συμπεριφορά.
«Είναι καλό να συνειδητοποιήσουμε ότι αν έχουμε έξαρση της πανδημίας, θα έχουμε πρόβλημα. Αν επιβεβαιωθούν κάποιες από τις οριακές προβλέψεις των επιστημόνων για 15.000-20.000 κρούσματα την ημέρα, θεωρείτε ότι ο τουρισμός θα εξακολουθεί να πηγαίνει καλά;» διερωτήθηκε και συνέχισε: «Εάν η πανδημία ξεφύγει, πέραν της προφανούς συνέπειας στην υγεία των ανθρώπων, θα υπάρχει μια προφανής επίδραση στην οικονομία και μάλιστα σε μια στιγμή που πάει καλά».
Ωστόσο, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για νέο γενικό lockdown, στον αντίποδα, όμως, προανήγγειλε τοπικά lockdown μόνο για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.
«Αν βαθύνει η πανδημία, μέτρα τύπου γενικής καραντίνας δεν θα ληφθούν μόνο για έναν λόγο. Διότι πλέον υπάρχουν οι εμβολιασμένοι, τους οποίους δεν έχουμε δικαίωμα να περιορίσουμε. Ακόμα και στα τοπικά lockdown, θα ακολουθηθεί η ίδια αρχή. Οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να περιοριστούν, αφού δεν κινδυνεύουν» ξεκαθάρισε.