Μη εμπορεύσιμο χαρακτηρίζεται το κοίτασμα που εντοπίστηκε κατά την γεώτρηση της εταιρείας TOTAL στο θαλάσσιο τεμάχιο 11 (Ονησίφορος) της Κυπριακής ΑΟΖ.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της γεώτρησης που διενήργησε το πλοίο γεωτρύπανο West Capella, κατέδειξαν ότι το κοίτασμα είναι πολύ μικρότερο από τις προσδοκίες και κάτω του ενός τρισεκατομμυρίου κυβικών ποδών. Αρμόδιες πηγές στη Λευκωσία ανέφεραν ότι το μικρό κοίτασμα που εντοπίστηκε ίσως μπορέσει να αξιοποιηθεί αν ανακαλυφθούν στην περιοχή και άλλα μεγαλύτερα κοιτάσματα.
Το ενθαρρυντικό είναι ότι επιβεβαιώθηκε το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε και στο Αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ» και κατέδειξε ότι η γεωλογική δομή είναι η ίδια. Η μικρή ποσότητα κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται σε διαρροές που υπήρξαν και επέτρεψαν την εισροή θάλασσας στον ταμιευτήρα του φυσικού αερίου. Η εταιρεία TOTAL θα διενεργήσει ακόμα τρεις γεωτρήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ, τις δύο σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ. Ακόμα δύο γεωτρήσεις θα γίνουν και από την αμερικανική EXXONMOBIL.
Η γεώτρηση πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα, καθώς η Τουρκία περιορίστηκε σε λεονταρισμούς και δεν επιχείρησε να προσεγγίσει και πολύ περισσότερο να παρενοχλήσει τις εργασίες στο West Capella. Η Άγκυρα αναμένεται να ακολουθήσει την ίδια τακτική και κατά την διάρκεια των γεωτρήσεων που αναμένεται να γίνουν, χωρίς να αποκλείεται και πάλι η αποστολή του Barbaros και πολεμικών πλοίων που θα παρακολουθούν εκ του μακρόθεν. Επίσης η Άγκυρα συνεχίζει την έκδοση NAVTEX σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που δεν έχει καμία ουσιαστική σημασία καθώς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο θεωρούνται άκυρες, αλλά αυξάνουν την ένταση και δημιουργούν τριβές.