Τα παιδιά της Ελλάδος που πέθαναν στα αφιλόξενα βουνά της Αλβανίας το 1940-41 παραμένουν ακόμη άταφα ..Ερώτηση του Βουλευτού της Ν.Δ Ηλία Βλαχογιάννη και η Απάντηση του Ελληνικού ΥΠΕΞ !
«Αίτημά δίκαιο, τόσο εθνικά όσο και ανθρωπιστικά η αναζήτηση, η εκταφή και ο ενταφιασμός των 7976 Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών στη Βόρεια Ήπειρο κατά το έπος 1940, που στο σύνολό τους παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι», αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχετική Αναφορά προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ο βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ Ηλίας Βλαχογιάννης.
Ο κ. Βλαχογιάννης, επισημαίνει πως «στις 9/2/2009 υπεγράφη σχετική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, η οποία κυρώθηκε από την Αλβανική Βουλή στις 26-3-2010. Στην εν λόγω συμφωνία, προβλέπεται η κατασκευή στρατιωτικών κοιμητηρίων στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες. Από τότε μέχρι σήμερα, η μεικτή επιτροπή Ελλήνων – Αλβανών συνεδρίασε μόνο μια φορά, στις 23-4-2012, ενώ καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν δεν έχει υλοποιηθεί.
Σε επισυναπτόμενη επιστολή της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων Μαχητών του Έπους 1940-41, τονίζεται πως πρόκειται για μεγάλη εθνική εκκρεμότητα, που προκαλεί μεγάλο πόνο στα παιδιά και τους συγγενείς των πεσόντων, και πως τα χρονικά περιθώρια των πληροφοριών από Βορειοηπειρώτες, για προσωρινούς τάφους, στενεύουν επικίνδυνα λόγω ηλικίας.
Οι Υπουργοί ερωτώνται, πως είναι δυνατό να γίνονται συζητήσεις για ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε., με αυτή την εκκρεμότητα»…
Στην απάντηση του ΥΠΕΞ και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
«Από πλευράς του Υπουργείου Εξωτερικών υπήρξε ανέκαθεν θερμό ενδιαφέρον και έντονη δραστηριοποίηση για την απόδοση της οφειλόμενης τιμής στους Έλληνες πεσόντες σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου 1940-1941. Οι προσπάθειές μας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, απέδωσαν την σύναψη της Ελληνοαλβανικής Συμφωνίας για την αναζήτηση, εκταφή και ταυτοποίησή τους, καθώς και την κατασκευή κοιμητηρίων στο έδαφος της Αλβανίας για τον ενταφιασμό τους.
Η Συμφωνία αυτή υπεγράφη την 9/2/2009 και ετέθη σε ισχύ την 6/5/2010. Ευρισκόμαστε, πλέον, στη φάση υλοποίησης της Συμφωνίας και, στο πλαίσιο αυτό, έχει συσταθεί Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην οποία μετέχουν και στελέχη του Υπουργείου μας, ενώ τον κεντρικό συντονιστικό ρόλο από ελληνικής πλευράς έχει αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου πραγματοποιήθηκε την 25.04.2012, στα Τίρανα, και έλαβε ουσιώδεις αποφάσεις για την έναρξη των εργασιών.
Ειδικότερες πληροφορίες για την πρόοδο των εργασιών μπορείτε να λάβετε από το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ωστόσο, σε ότι αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών, πρέπει να πούμε ότι, ενώ η συνεργασία, ιδίως σε υπηρεσιακό επίπεδο, υπήρξε αρχικά ικανοποιητική, η είσοδος της Αλβανίας σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο από τα τέλη του 2012, καθώς και η κυβερνητική αλλαγή που προέκυψε από τις προ έτους εκλογές, οδήγησαν σε σημαντικές καθυστερήσεις, κυρίως δε στην αδυναμία της γειτονικής χώρας να ανταποκριθεί σε επανειλημμένες προσκλήσεις μας για την πραγματοποίηση της δεύτερης συνεδρίασης της Μεικτής Επιτροπής.
Η πολιτική ηγεσία της χώρας σε όλα τα επίπεδα, προβαίνει, στις διμερείς επαφές μας, στις δέουσες επισημάνσεις προς την αλβανική πλευρά, τόσο για την ανάγκη επιτάχυνσης της υλοποίησης της Συμφωνίας αυτής, όσο και για την υψηλή ηθική σημασία που αποδίδει η χώρα μας στο ζήτημα.
Κατά τις συναντήσεις μου με τον Αλβανό ΥΠΕΞ κ. Bushati, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, καθώς και τον Φεβρουάριο και Μάιο εφέτος, έθεσα το ζήτημα και εδόθησαν διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει μέριμνα για την ταχεία σύγκληση της, υπό εκκρεμότητα, δεύτερης συνεδρίασης της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εκκινήσουν εργασίες επί του εδάφους.
Επισημαίνω, παραλλήλως, την πρόσφατη αποστολή Ρηματικής Διακοίνωσης για το θέμα, από την ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα προς το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία, και δια της επίσημης διπλωματικής οδού, υπογραμμίζεται η ανάγκη άμεσης ανταπόκρισης της αλβανικής πλευράς, για την εφαρμογή της Ελληνοαλβανικής Συμφωνίας και την προώθηση της διαδικασίας για την επίλυση του ζητήματος, τονίζοντας τη μη δικαιολόγηση περαιτέρω καθυστερήσεων.
Από πλευράς μας, επαναλαμβάνουμε ότι πρόκειται για ένα θέμα μείζονος εθνικού και ηθικού ενδιαφέροντος. Η Αλβανία απέκτησε πρόσφατα το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας. Οφείλω να τονίσω, ότι η συνέπεια στην τήρηση των υπεσχημένων, και μάλιστα συμβατικών, αποτελεί έναν σταθερό και ασφαλή δείκτη στην ευρωπαϊκή αυτή πορεία, την οποίαν η Ελλάς ανέκαθεν εστήριξε αταλάντευτα».
Και μη μου τους κύκλους τάραττε συμπληρώνουμε εμείς …