Γιατί χάσαμε απο το Στράτευμα την νοοτροπία του Μαχητή …Τι στην ευχή συμβαίνει ;

Πολλά και όχι τυχαία τα επεισόδια που συμβαίνουν τελευταία στις Ένοπλες Δυνάμεις που γεννούν ερωτηματικά αν τα Στελέχη μας έχουν χάσει την νοοτροπία του Μαχητή !

Παλαιότερα όταν όλα τα Στελέχη μας εκπαιδευόντουσαν στα Σχολεία των Ενόπλων Δυνάμεων υπήρχαν και Ειδικά  σχολεία που έδιναν τη Μέγιστη Σημασία στα Στελέχη μας ,ώστε να αποκτήσουν την νοοτροπία του Μαχητή και όχι να γίνουν απλά αυτοί που θα καταγράψουν το γεγονός και θα το αναφέρουν …

Η νοοτροπία αυτή δείχνει να έχει χαθεί από το Στράτευμα και αυτό ίσως να είναι οτι ποιο σοβαρό συμβαίνει στις Τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων και το πρόβλημα εντοπίζεται απο τότε που τα Στελέχη πάνε στο στράτευμα για επαγγελματική αποκατάσταση και όχι γιατί πραγματικά αγαπούν αυτό που κάνουν !

Αν εξαιρέσουμε τις Ειδικές Δυνάμεις και των τριών Κλάδων των Ε.Δ  ,τους Χειριστές των Μαχητικών μας & τους Χειριστές των Ε/Π . παντού επικρατεί μια νοοτροπία χύμα στο κύμα και μηδενική πειθαρχία ….Χωρίς να υπάρχουν οι Ηγέτες εκείνοι που θα πάρουν τις αποφάσεις στο Πεδίο της Μάχης  και όχι απλά να αναφέρουν το γεγονός !

Στα πρόσφατα επεισόδια σε Αιγαίο και Έβρο καταγράφουμε την μηδενική αντίδραση του Κυβερνήτη του Σκάφους του Λ/Σ «ΓΑΥΔΟΣ» όπου και έλαβε και τα εύσημα από τον Πρωθυπουργό της Χώρας …Για την ψυχραιμία του !!!

Την μηδενική αντίδραση των δύο Στελεχών μας στον Έβρο που παραδόθηκαν αφού αφαίρεσαν τις γεμιστήρες των Όπλων τους σε μόλις δύο Τούρκους Στρατιώτες !(Αυτά τα περί Σύλληψης απο Τούρκους Καταδρομείς είναι για τα παιδάκια …Κάποιοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ έχουν μνήμες από άλλο Στρατό )

Επίσης καταγράφεται η μηδενική αντίδραση των Αξιωματικών της Μονάδας που συνέβη η αιχμαλωσία των Στελεχών μας οι οποίοι φρόντισαν να αναφέρουν το γεγονός και μετά ηρέμησαν ,αφού το θέμα το έχει αναλάβει το ΥΠΕΞ!!!

Η Μοναδική φορά που η σωστή αντίδραση που καταγράφηκε ήταν στο νησί της Ρω όταν ο Ταγματάρχης  Διοικητής της ΔΑΝ  της Μεγίστης διέταξε τον Αρχιφύλακα να εκτελέσει πυρά …Την αντίδραση των Τούρκων την καταγράψαμε !

Έπεσαν όλοι να φάνε τους τρεις νέους που έστησαν   Σημαίες στα ξερονήσια των Φούρνων ,γιατί λένε έφεραν τη χώρα σε Κρίση ,αποκρύπτοντας  όμως ,οτι καθημερινά τα Τούρκικα Μαχητικά κάνουν Υπερπτήσεις απο το Σύμπλεγμα των νησιών των Φούρνων και μάλιστα ζήτησαν και Ποινικές ευθύνες κάποιοι που είχαν και την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων !

Στο Τελευταίο επεισόδιο του ξυσίματος της Κ/Φ ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ  ανοιχτά της νήσου Λέσβου η χαμένη νοοτροπία του Μαχητή φάνηκε στις μηδενικές αντιδράσεις του Κυβερνήτου και του Πληρώματος της Κ/Φ που δεν έπραξαν ούτε τα δέοντα αλλά ούτε και τα νόμιμα !

Η Κ/Φ ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ  Σύμφωνα με το ΓΕΝ …Διαθέτει

 

ΟΠΛΙΣΜΟΣ

1 OTOMELARA 3» (76mm)/62
1 OTOBREDA 40mm/70
2 RHEIMENTALL 20mm
30 ΝΑΡΚΕΣ MK 6
20 ΝΑΡΚΕΣ MK18
12 ΝΑΡΚΕΣ MK 55
ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ
Ρ/Ε DECCA 1690
P/E ΟΡΙΟΝ 10XP
Ρ / Ε TRITON

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ESM / DR 2000 ARIAL/51
CHAFFS / WEGMAN
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΒΟΛΗΣ
Σ.Δ.Β. ΝΑ 21 MOD 0
Οπτικό Σκοπευτικό PANDA MOD 0 +
BU
Αξιωματικοί: 7
Υπαξιωματικοί: 37
Άνδρες Ειδικών Δυνάμεων: 16…Ούτε αυτοί αντέδρασαν

 Δεν χρησιμοποίησε και δεν προειδοποίησε το Τούρκικο Σκάφος που πλησίαζε μέσω ασυρμάτου και τηλεβόα αλλά ούτε και εκτέλεσε προειδοποιητικές βολές όπως και προβλέπετε !

Αν το Εμπορικά ήταν Πολεμικό θα μπορούσε να το βυθίσει χωρίς να πέσει ντουφεκιά  και δεν πρόκειται για άοπλο Σκάφος του Λ/Σ αλλά για πολεμικό που έχει την  Άρτα και τα Γιάννενα απο Οπλισμό !

Δεν ήταν σε λειτουργία τα Radar  του Πολεμικού μας ,δεν υπήρχε βάρδια στα Όπλα ; Τι στην ευχή έγινε έτσι πάει ένα πολεμικό στη Οριογραμμή ;

Μάθαμε οτι στην 05:00 ΥΕΘΑ ήταν στο Θάλαμο Επιχειρήσεων όταν το Συμβάν έγινε την 04 :10 …H Αντίδραση της Κ/Φ μετά το Συμβάν ποια ήταν κυνήγησε το Αργοκούνητο Τούρκικο Εμπορικό ; Άνοιξε πυρ ώστε να  αναγκάσουν να σταματήσει ο Σκάφος και να αιχμαλωτίσουν το πλήρωμα του Σκάφους ;

Τι εντολές πήρε από τον Θάλαμο επιχειρήσεων του Ναυτικού ; Αν πήρε τις εκτέλεσε ; Γιατί το ξήλωμα του Πλωτάρχη πριν ακόμη τελειώσει η ΕΔΕ άλλα δείχνει !

Δυστυχώς φαίνεται οτι έχουμε χάσει την Νοοτροπία του Μαχητή και αποκτήσαμε την νοοτροπία του Δημοσίου Υπαλλήλου και στο Στράτευμα και αυτό είναι χειρότερο από όλα που μπορούσε  να μας συμβεί !

Εμείς εντοπίζουμε το πρόβλημα και στους Χαμηλόβαθμους Αξιωματικούς που δεν έχουν τη στάμπα του Ηγέτη...Αλλά μήπως η νοοτροπία να μην μπλέξουμε αν αντιδράσουμε δυναμικά έχει απλωθεί παντού  και όχι τυχαία ;

Στους επόμενους μήνες  θα έχουμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε …Να ευχηθούμε μόνο να μην είναι αργά !

Σχόλιο:Δημοσιεύτηκε το 2018 και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτεΠερισσότερα Άρθρα

 • Nikeforos Nearchos

  απο τα καλυτερα αρθρα που δειχνει το προβλημα της μεταπολιτευτικης Ελλαδας να εχει διεισδυσει και στο στρατο

 • Remalinos Psiphophoros

  πολύ σωστά. επίσης η ρουτίνα αποκλείει αντίδραση σε ρεαλιστικά περιστατικά. επίσης άλλο η μαγκιά με αγριοφωνάρες και συνθήματα και άλλο η εκπαίδευση στοχευμένη στην πράξη και στην ετοιμότητα. δαπανάται πολύ ενέργεια σε άχρηστους και εσωστρεφείς στόχους. η εκπαίδευση και η πειθαρχία πρέπει να γίνουν εξωστρεφείς, για τον Τούρκο και όχι για τον μικρόκοσμο του στρατού. στο μέτωπο κάθε πόστο (κυβερνήτης, γέφυρα, σκοπός, περίπολο) πρέπει να έχει οδηγίες αντίδρασης ή να μπορεί να αντιδράσει με βάση την εκπαίδευση και την ωριμότητα που έχει. παράδειγμα: στα Ίμια κανείς μα κανείς δεν έβλεπε για μέρες ότι τα δυτικά Ίμια ήταν αφύλακτα;;;

 • konstantinos303

  Δυστυχώς το πρόβλημα είναι υπαρκτό και σοβαρό. Τα στελέχη του στρατού μας προτιμούν να κυκλοφορούν με ένα ντοσιέ η χαρτοφύλακα στο χέρι και έχουν άγνοια των όπλων και της τέχνης του πολέμου. Στις Μονάδες υπηρετούν παχύσαρκοι μαλθακοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί αμφίβολων ηγετικών ικανοτήτων. Η αρχή «Η διοίκηση δια του παραδείγματος» έχει ατονήσει προ πολλού. Η ηγεσία θα πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα «χθες».

 • ΕΛΛΑΣ

  επαληθευτηκες μετα 9 μηνες με την αποστρατια των ΑΓΕΣ ΑΣΔΕΝ και την πολιτικοποιηση Αποστολακη…

 • Stratus

  το άρθρο είναι πάντα επίκαιρο

 • Stavros Vitalis

  Ξεχάσατε τη σύλληψη των καταδρομέων που επιχείρησε να κάνει άσκηση στα Ίμια. Ελπίζω όχι σκοπίμως.

 • Gdfserdy Fgregnm

  Εδώ πέρα κοτζάμ πρεζεμπόριο κάναν(και λογικά κάνουν ακόμα), σε ένα στρατόπεδο που ήμουν, αυτό σας πείραξε;

  Το θέμα είναι, να τα γράψουν όλα κανονικά και οι απλοί άνεργοι πολίτες, που τους πρήζουν όπως πρήζαν κι εμάς, πριν από κάτι χρονάκια.

 • Lakis Galiouris

  Μαχητής και Εβραιοχριστιανος δεν ταιριάζει..
  Έλληνας και μαχητης ναι….
  Διαλέγεις και παίρνεις…

 • Dimitris Giannopoulos

  O καλά εκπαιδευμενος πολεμιστής είναι ψύχραιμος ακόμη και στον μεγαλύτερο χαμό. Μόνο έτσι επιβιώνει και νικά. Αυτό που περιγράφετε είναι φόβος-παγωμάρα.

 • ΜΑΝΤΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  Αυτό ακριβώς συμβαίνει. Μπαίνουν στις ένοπλες δυνάμεις για επαγγελματική αποκατάσταση.
  Αν υπήρχε υποχρεωτικό σχολείο-εκπαίδευση με αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές (στα πλαίσια του ΝΑΤΟ), εκεί να δούμε πόσοι θα έμεναν.
  Για το μόνο που ξέρουν να διατάζουν είναι το: 1 είδων, 2 είδων στις βολές!!
  Έχουν καταντήσει -όχι όλοι ευτυχώς ακόμα- χειρότεροι απο τους δημόσιους υπαλλήλους.
  Γραφειοκρατία του κερατά, διαταγές υπο μορφής εγκυκλίων, ακόμα και ασκήσεις με εκτέλεση θεατρικού έργου.
  Αλλά όλα ξεκινούν απ το κεφάλι….όταν οι ίδιοι οι υπουργοί ‘Αμυνας δίνουν συγχαρητήρια σε…»ψύχραιμους» κυβερνήτες, και διενεργούν ΕΔΕ επειδή «προκάλεσαν» κάποιοι άλλοι ή απομακρύνουν «θερμόαιμους» αξιωματικούς απο καίρια πόστα, τι διαφορετικό πρέπει να περιμένουμε?
  Μια λέξη αρμόζει στο τι έγινε στο Στράτευμα: «ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ»

 • Και σήμερα 3/12/2020 εξακολουθεί να είναι επίκαιρο. Και όσο πάει θα γίνεται όλο και χειρότερο. Ο λόγος είναι απλός. Ένας κινέζος σοφός λέει: Οι λαοί δεν εξαφανίζονται από το σπαθί, Εξαφανίζονται από την καλοπέραση. Το σπαθί σκοτώνει, δεν μεταβάλλει.

 • Όλα ξεκίνησαν, εάν θυμάμαι καλά την χρονολογία, γύρω στο 1993. ΓΓ του ΟΗΕ ο Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι. Έφερε ψήφισμα στον ΟΗΕ το οποίο δεν ψήφισαν όλα τα κράτη. Το ψήφισε όμως και Ελλάδα. Το ψήφισμα υποχρέωνε τα κράτη που θα το αποδέχονταν, να αστυνομεύουν τα σύνορά τους και να μην τα φυλάσσουν στρατιωτικά. Για τον λόγο αυτόν βλέπουμε στα σύνορα αστυνομία και λιμενικό και όχι ΣΞ, ΠΑ και ΠΝ. Και μία άλλη λεπτομέρεια. Στρατιωτική φύλαξη σημαίνει ότι προστατεύω την παραβίαση των συνόρων μου με όλα τα μέσα. Πυροβόλα, τυφέκια, κανόνια κλπ. Αστυνόμευση σημαίνει σύλληψη και προσαγωγή. Για τον λόγο αυτόν κατηγορούμαστε και για τα push backs. Πρέπει να τους συλλαμβάνουμε. Μόνη μας βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας. Λύση υπάρχει. Αυτό που έκανε η Τουρκία για την διεθνή σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που αφορά τα δικαιώματα των γυναικών. Αίρουμε την υπογραφή μας από το άρθρο του ΟΗΕ, από το οποίο προέρχονται όλες οι χαλαρές νομοθεσίες για την φύλαξη των συνόρων μας και αναλαμβάνει το στράτευμα να θερίζει ότι προσπαθεί να μπει στην χώρα παράνομα. Η κάθε χώρα έχει νόμιμες πύλες εισόδου όπως κάθε χώρα. Όποιος θέλει να έρθει, να το κάνει νόμιμα. Μία άλλη λύση είναι η υιοθέτηση της Ιαπωνικής νομοθεσίας, η οποία δεν επιτρέπει την παραμονή στην χώρα ανθρώπων που έχουν ασπασθεί το Ισλάμ, πάνω από 2 έτη συνεχόμενα ή τμηματικά για όλη τους την ζωή. Ακόμη και οι μουσουλμάνοι διπλωμάτες στην Ιαπωνία, όταν συμπληρώσουν συνολικά δύο χρόνια παραμονής δεν ξαναπάνε ποτέ πια.

 • DB

  Η νοοτροπία κάποιων κυβερνήσεων να επιλέγουν κομματικά τους κυβερνήτες φταίει.

 • Skydiver 2000

  Όταν σε διοικεί φλορος.
  Τι πνεύμα μαχητή μπορείς να έχεις..
  Γίνεσαι και εσύ φλορος..