Η Γερμανία υποσχέθηκε ταχεία ανταλλαγή τεθωρακισμένων με συμμάχους του ΝΑΤΟ, με στόχο τη βοήθεια στην Ουκρανία, όμως αυτό ακόμη δεν έχει συμβεί.
Η καθυστέρηση εντείνει την πίεση για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη χώρα του.
Μπορεί στην Ελλάδα το ζήτημα να έχει ξεχαστεί, εν μέσω πυρκαγιών, δικαστικών εξελίξεων και άλλων ζητημάτων που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον στην καθημερινότητα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης Financial Times και Politico, όμως, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο μια… ξεχασμένη συμφωνία.
Ο Έλληνας ΥΕΘΑ είχε αναφέρει οτι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο μετά απο συνάντηση της ΥΠΑΜ της Γερμανίας
Συνάντησα τη ?? Γερμανίδα @BMVg_Bundeswehr Christine Lambrecht στη Σύνοδο Κορυφής του #ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
Συζητήσαμε την πορεία εφαρμογής της Συμφωνίας υποστήριξης στην #Ukraine με την ανταλλαγή ΤΟΜΑ BMP-1 με Marder, με στόχο την έναρξη υλοποίησής της εντός του Ιουλίου. 1/2 pic.twitter.com/XB6QOmItjP— N Panagiotopoulos (@npanagioto) June 29, 2022
Πρόκειται για το σχέδιο ανταλλαγής τεθωρακισμένων που είχε προτείνει τον Απρίλιο ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, το οποίο συνοψιζόταν στα εξής:
Εάν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Γερμανίας έστελναν στην Ουκρανία τα παλαιότερα τεθωρακισμένα τους, το Βερολίνο θα αντικαθιστούσε γρήγορα αυτά τα οχήματα από τα δικά του στρατιωτικά αποθέματα.
Τρεις μήνες αργότερα, ωστόσο, το Βερολίνο αγωνίζεται να εφαρμόσει πολλές από αυτές τις συμφωνίες, οδηγώντας σε καθυστέρηση στις παραδόσεις αρμάτων στην Ουκρανία.
Και, επειδή το ένα πρόβλημα φέρνει το άλλο, η Πολωνία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, κατηγόρησε ανοιχτά τη Γερμανία ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της, με τον υπουργό Άμυνας της Βαρσοβίας, Μάριους Μπλάστσακ, να λέει ότι η προσφορά ήταν «απλώς μια προσπάθεια προπαγάνδας».