Δεν ήταν μόνον η εικόνα της Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα στο πιλοτήριο ενός Canadair με τους πιλότους δίπλα της να της εξηγούν πώς παίρνουν νερό από θάλασσες και λίμνες.
Ούτε βεβαίως οι αποκαλύψεις για το πόσες εξόδους έκαναν τα πυροσβεστικά αυτόν τον δύσκολο Αύγουστο που κινδύνευσε να καεί η μισή Ελλάδα. Ήταν το προσκλητήριο νεκρών πιλότων των πυροσβεστικών αεροσκαφών και των αεροσκαφών τακτικών μεταφορών.
Όταν η Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου έλεγε πόσο επικίνδυνος είναι ο κύκλος της υδροληψίας και ρίψης, καθώς, όπως είπε, η κατάσταση του ανέμου και της θάλασσας μεταβάλλεται απρόσμενα και τη διάρκεια της αποστολής, ακούστηκαν τα πρώτα ονόματα των νεκρών πιλότων που έδωσαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να σώσουν ζωές, δάση και περιουσίες:
Ήταν η στιγμή που στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, επικράτησε νεκρική σιγή με τους πιλότους να στέκονται προσοχή αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς συναδέλφους τους: Άλλωστε ο αγώνας που έδωσαν οι πιλότοι των πυροσβεστικών στις φωτιές της Εύβοιας, της Αρκαδίας και της Ηλείας ήταν πρόσφατος και η συγκίνηση μεγάλη..
Σμηναγός Στυλιανός Κελετσέκης από την 335 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών, ήταν το πρώτο όνομα που ανάφερε η Πρόεδρος. Έπεσε το 1993 στην Ανω Ροδινή Αιγίου.
Μαζί του ο ανθυποσμηναγός Κωνσταντίνος Παλαμιώτης. Το 2000 έχασε τη ζωή του ο επισμηναγός Ιωάννης Μυλωνάς και ο ανθυποσμηναγός Ιωάννης Καρασάββας.
Από την 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στα Νέα Στύρα Ευβοίας τον Ιούνιο του 2007 ο σμηναγός Δημήτρης Στοϊλίδης και ο υποσμηναγός Ιωάννης Χατζούδης.
Έναν- έναν ανέφερε τα ονόματα η Πρόεδρος συνεχίζοντας με τον επισμηναγό Μπεσλεμέ, τον αντισμήναρχο Κουρελιά και τον σμήναρχο Κωτούλα: «Δεν τους ξεχνούμε», είπε.
Αμέσως μετά ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας αντισμήναρχος (Ι) Γεώργιος Πλιούμης εξήγησε στην Πρόεδρο ότι στην περίοδο των πυρκαγιών του Αυγούστου τα πυροσβεστικά πραγματοποίησαν 500 εξόδους με 1.400 ώρες πτήσης.