Η εντολή για την κατασκευή ενός νέου αριστοτεχνικού ρωσικού αεροπλανοφόρου που θα βοηθήσει το Ναυτικό της χώρας στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ απασχόλησε τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, που υποστήριξε ότι θα μπορούσε να μπει στην υπηρεσία το 2030.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στα χαρακτηριστικά του αεροπλανοφόρου, χρησιμοποιώντας τη λέξη «εκπληκτικά» και στη συνέχεια πρόσθεσε σε σχετικό δημοσίευμά της:
«Οι διαστάσεις είναι εκπληκτικές: Μεγαλύτερο από 300 μέτρα σε μήκος και πάνω από 65 μέτρα σε ύψος. Βύθισμα σχεδόν ένδεκα μέτρων και εκτόπισμα νερού 80.000 τόνων. Υποστηρίζεται από τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες με ισχύ 305 μεγαβάτ, που είναι ικανοί να επιταχύνουν το πλοίο στα 55 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να μοιάζει το νέο αεροπλανοφόρο που επιθυμεί να κατασκευάσει η Ρωσία».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το αεροπλανοφόρο θα μπορούσε να μεταφέρει έως 70 πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, όπως τα MiG-35 και SU-37.
Το αεροπλανοφόρο φέρεται να είναι εξοπλισμένο με ό,τι η Handelsbatt χαρακτηρίζει ως «θαύμα των όπλων», αναφερόμενη στους εξελιγμένους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal και Zircon.
Η εφημερίδα σημειώνει:
«Το νέο σκάφος “έχει σχεδιαστεί ειδικά για την εκτόξευση των υπερσύγχρονων πυραύλων κρουζ Kalibr, τους οποίους η Ρωσία επιθυμεί να αναπτύξει μαζικά τα επόμενα χρόνια μετά τον τερματισμό της συνθήκης INF από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ”».
Η Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Ενδιάμεσου Βεληνεκούς (INF) υπεγράφη το 1987 ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην -τότε- Σοβιετική Ένωση, τερματίστηκε στις 2 Αυγούστου 2019 με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον μετά την επίσημη αναστολή των υποχρεώσεων του Λευκού Οίκου έξι μήνες νωρίτερα.
Μέχρι στιγμής, η Ρωσία διαθέτει ένα αεροπλανοφόρο που ονομάζεται «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» και η Handelsblatt επισημαίνει:
«Το πολεμικό πλοίο, με εκτόπισμα νερού 60.000 τόνων, είναι σημαντικά μικρότερο από το προγραμματισμένο νέο πλοίο και δεν είναι πυρηνικά τροφοδοτούμενο».