Τα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας σε συνεργασία με τους Αμερικανούς του προγράμματος των F-35, πραγματοποίησαν την πιο σχολαστική αυτοψία ώστε να καταγραφεί κάθε λεπτομέρεια που αφορά την «stealth» εποχή της αεροπορικής βάσης της 117ΠΜ
Παρά τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι εργασίες θα εκκινήσουν μετά τα τέλη Ιουλίου.
Γεωτρήσεις και μελέτη στατικότητας του εδάφους είναι οι δύο πρώτες κινήσεις που με αυτές δίδεται το σήμα έναρξης ενός μακρού κύκλου, μέχρι να ολοκληρωθεί η εικόνα της «φωλιάς» που θα φιλοξενεί τα μαχητικά 5ης γενιάς.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν υπολογίσει στο αεροπορικό επιτελείο, το σύνολο των έργων δεν θα ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια.
Στον φάκελο «stealth home» έχουν καταλήξει ακόμη και για τις θέσεις των υπόστεγων που θα κατασκευαστούν για να κρύβονται ασφαλισμένα τ’ απόρρητα μαχητικά της Συμμαχίας.
Κατ’ ουσίαν, όπως μαθαίνουμε τίποτα δεν θα θυμίζει την σημερινή εικόνα της αεροπορικής βάσης της Ανδραβίδας, μια και προβλέπονται νέες κατασκευές κτιριακών υποδομών, ανακατασκευή υφιστάμενων εγκαταστάσεων, εντελώς νέα, ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφάλειας καθώς και πλήθος αισθητήρων.
Σταδιακά από τώρα ως το 2028, οι εργασίες στην Ανδραβίδα θ’ ανεβάζουν ρυθμό ώστε μετά από περίπου τρία χρόνια, η ενδελεχής αυτοψία των Αμερικανών να δώσει την έγκριση για την φιλοξενία των F-35.
Την ίδια χρονιά, υπενθυμίζουμε ότι ήδη θα έχουν φτάσει στις ΗΠΑ οι ιπτάμενοι και μηχανικοί που θα εκπαιδευτούν στον τύπο του αεροσκάφους.
Και ήδη τα πρώτα F-35 θα έχουν στο κάθετο ουραίο και στην άτρακτο τα διακριτικά της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Με αυτά τ’ αεροσκάφη θα ξεκινήσουν οι πτήσεις εξοικείωσης για τον πρώτο πυρήνα των αεροπόρων, ενώ οι μηχανικοί με τα συγκεκριμένα F-35 θα εξυπηρετούν, μαθαίνοντας όλα όσα πρέπει ώστε να συντηρηθούν τα stealth μαχητικά.














