Οι Νατοϊκοί τρόμαξαν από την «ZAPAD 2017» της Ρωσικής Αρκούδας !(vid)

Ο Αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου , στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ συναντήθηκε σήμερα στο Μπακού με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στρατηγό Πετρ Πάβελ.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης του οι δύο στρατηγοί συζήτησαν θέματα που αφορούν την διεθνή ασφάλεια και τα στρατιωτικά γυμνάσια των Ρώσων «ZAPAD -2017» που πρόκειται να πραγματοποιήσουν από κοινού Ρωσία και Λευκορωσία στο έδαφος της Λευκορωσίας στο διάστημα 14-20 Σεπτεμβρίου.

Οι δύο υψηλόβαθμοι επιτελάρχες, αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στον τομέα της διεθνούς ασφαλείας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου ενημέρωσε λεπτομερώς τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ για τα επίκειμενα στρατιωτικά γυμνάσια «ZAPAD (Δύση-2017»,) επισημαίνοντας του ιδιαίτερα ότι έχουν καθάρα αμυντικό χαρακτήρα και δεν στρέφονται κατά τρίτων χωρών όπως και ότι σχετίζονται με την ασφάλεια ενός συμμαχικού κράτους (Λευκορωσία-σ.σ.).

Η επίσημανση αυτή του Ρώσου επιτελάρχη, σχετίζεται με σενάρια περί πιθανής στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας σε γειτονικά με την Λευκορωσία κράτη, όπως είναι η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Αμύνης οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές.
Νωρίτερα το ΝΑΤΟ είχε επισημάνει ότι η συνάντηση αυτή συνσιτά συνέχεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν ο Γκεράσιμοφ και ο Πάβελ στις 3 Μαρτίου του 2017

. Η συνομιλία αυτή είχε γίνει με πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ και υπήρξε η πρώτη επαφή σε υψηλό στρατιωτικό επίπεδο μετά την απόφαση που είχε πάρει το ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2014 να παγώσει τις σχέσεις του με την Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Εφέτος στις 16 Φεβρουαρίου είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του στρατηγού Βαλέρι Γκεράσιμοφ και του επικεφαλής της Επιτροπής αρχηγών γενικών επιτελείων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές εκτιμούν ότι δύναμη 100.000 στρατιωτικού προσωπικού με μεγάλη υλικοτεχνική υποστήριξη θα συμμετάσχει στην άσκηση Zapad (Δύση) 17, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λευκορωσία, στο Καλίνινγκραντ (ρωσικός θύλακας μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας) και στην ίδια τη Ρωσία.

Η Μόσχα μιλάει για έναν σημαντικά χαμηλότερο αριθμό στρατευμάτων για να αποφύγει την παρουσία στρατιωτικών παρατηρητών από άλλες χώρες.