Ημέρα Μνήμης και Τιμής για το Μαρτυρικό Τυμπάκι …Για τα Γεγονότα της Κατοχής

Η Α’ ετήσια εκδήλωση ανάδειξης και διατήρησης της ιστορικής μνήμης των γεγονότων της περιόδου της Γερμανικής Κατοχής (1941-1944), στην περιφέρεια του Τυμπακίου, θα πραγματοποιοιηθεί  σήμερα    Σάββατο και αύριο Κυριακή.

Το Τυμπάκι χαρακτηρίστηκε ως Μαρτυρική Πόλη διότι εκθεμελιώθηκε και ισοπεδώθηκε σε ποσοστό σχεδόν 100%, ενώ οι κάτοικοι του εκδιώχθηκαν

σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τις εστίες τους με απαγόρευση εισόδου στο χωριό τους, πέραν των άλλων δεινών που υπέστησαν κατά την διάρκεια αλλά και μετά το τέλος του πολέμου.

Το Τυμπάκι χαρακτηρίστηκε ως Μαρτυρική Πόλη σύμφωνα με το Π.Δ. 99/2000 (Φ.Ε.Κ. 97 τ.Α΄), ενώ με το ίδιο Διάταγμα χαρακτηρίστηκαν επίσης ως Μαρτυρικά Χωριά οι Καμάρες και το Μαγαρικάρι του (τέως) Δήμου Τυμπακίου όπως και τα Βορίζια του (τέως) Δήμου Ζαρού.

Ο δήμος Φαιστού αναγνωρίζοντας την έλλειψη επίσημου εορτασμού στο Τυμπάκι για τα γεγονότα της κατοχικής περιόδου, αποφάσισε (Αρ. Αποφ. 255/2017) την αποστολή αιτήματος στο Υπ. Εσωτερικών προκειμένου να θεσπισθεί ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας η δεύτερη Κυριακή του μήνα Φεβρουαρίου κάθε έτους και ως ημέρα πραγματοποίησης εκδηλώσεων για την προβολή και διατήρηση της ιστορικής μνήμης των γεγονότων της περιόδου της Γερμανικής Κατοχής στην περιφέρεια του Τυμπακίου.

Επισημαίνεται ότι το Σάββατο στις 8.00 μ.μ θα πραγματοποιηθεί προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Το Αμάρι στις Φλόγες» των κ.κ. Εμμ. Παντινάκη και Γιάννη Κανελλάκη, ενώ την Κυριακή θα λειτουργεί παράλληλα έκθεση πολεμικού υλικού του συλλέκτη – ιστορικού ερευνητή κ. Στυλιανού Γ. Τριπαλιτάκη με τη συμμετοχή του κ. Ζαχ. Αντωνάκη ιστορικού