Ακριβώς επειδή ΔΕΝ μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα Rafale και F-35A για σκοπούς αστυνόμευσης, για να κυνηγάμε δηλαδή καθημερινά τους Τούρκους στο Αιγαίο…
Αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθούν αποκλειστικά ως πλατφόρμες που θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος σε ρόλους αέρος – αέρος μέσων και μεγάλων αποστάσεων (BVR) και αέρος – εδάφους/επιφανείας, επιβάλλεται η διάθεση ικανού αριθμού μαχητικών F-16 και Mirage 2000. Και για τη δεκαετία 2020-2030.
Τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ, είναι ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΑ με τα δικά μας Mirage 2000-5Mk.2. Διαφέρουν μόνο ως προς το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου (IMEWS για τα -9 και ICMS 2000Mk.3 για τα -5Μκ.2).
Ακόμη και αν τα Μιράζ -9 μας παραδοθούν χωρίς το IMEWS (έκδοση του ICMS 2000Mk.3), μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το παλαιότερο, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό ακόμη και σήμερα, ICMS 2000Mk.1
Μέσω της απόκτησης 15 Mirage 2000-9, η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να συγκροτήσει ΑΜΕΣΑ δύο ετοιμοπόλεμες Μοίρες με πρωτοποριακές δυνατότητες αέρος-αέρος.
Γιατί τα μαχητικά αυτά πέραν των δυνατοτήτων που ήδη έχουν θα μπορούν χωρίς πιστοποίηση να αξιοποιήσουν και τον μεγάλης ακτίνας, διπλής καθοδήγησης, πύραυλο BVR, MICA NG, εντός των επόμενων δύο ετών!
Επιπρόσθετα δε, θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε ρόλους στρατηγικής κρούσης (SCALP-EG), προσβολής στόχων επιφανείας (ΑΜ-39 Exocet) και ηλεκτρονικής επιτήρησης/υποκλοπών (ELINT/SIGINT με το ατρακτίδιο ASTAC που ήδη διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία σε αποθήκευση).
Η δικαιολογία της πρόκλησης προβλημάτων “χωροταξικού” χαρακτήρα στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Τανάγρα, ΔΕΝ μπορεί να “σταθεί”…
Μία Μοίρα εξοπλισμένη με γαλλικά μαχητικά και όπλα μπορεί κάλλιστα να “στηθεί” είτε στην 117 Π.Μ. (Ανδραβίδα) με παράλληλη απόσυρση των F-4E AUP, είτε στην 110 Π.Μ. στη Λάρισα.
Είχαμε γράψει παλαιότερα ότι τα ΗΑΕ υλοποιούν πρόγραμμα περιορισμένου εκσυγχρονισμού των Mirage 2000-9 και προμήθειας νέων όπλων και συστημάτων (SNIPER) για αυτά.
Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Και δεν θα περιλάβει όλα τα μαχητικά του τύπου που βρίσκονται σε υπηρεσία (περισσότερα από 50…).
Επομένως στο πλαίσιο του αμυντικού σκέλους της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΑΕ, 15 από αυτά θα μπορούσαν είτε να πωληθούν, είτε να παραχωρηθούν με αντάλλαγμα την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης τεχνικών και ιπταμένων από την ελληνική πλευρά, σε βάθος χρόνου.
Λύσεις υπάρχουν για όποιον επιθυμεί να τις βρει. Η γαλλική πλευρά, με βάση τη λογική, δεν έχει κανέναν λόγο να αποτρέψει την αποδέσμευση των Mirage 2000-9 των ΗΑΕ για την Ελλάδα.
Γιατί πέρα από το ότι έχει επιδείξει ξεκάθαρα τη στήριξή της στη συμμαχία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδα – Ισραήλ – Αίγυπτος), στην οποία έχουν προσχωρήσει και στηρίζουν ολόπλευρα τα ΗΑΕ προς αναχαίτιση του τουρκικού επεκτατισμού, θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση του γαλλικού οπλοστασίου στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η αύξηση του αριθμού των Μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας που είναι εξοπλισμένες με γαλλικά μαχητικά και όπλα σε τρεις, μόνο επιχειρησιακό κέρδος μπορεί να φέρει στην ελληνική άμυνα και επαυξημένη αποτρεπτική ισχύ.
Όσο και αν στη θεωρία ενδεχομένως να μην είναι επιθυμητή ως εξέλιξη από άλλους, συμμαχικούς και μη, παράγοντες.