Είναι τα «Mirage 2000-9» των ΗΑΕ …Μια ακόμη «Ευκαιρία» για τρίτη Μοίρα στην ΠΑ ;

Ακριβώς επειδή ΔΕΝ μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα Rafale και F-35A για σκοπούς αστυνόμευσης, για να κυνηγάμε δηλαδή καθημερινά τους Τούρκους στο Αιγαίο…

Αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθούν αποκλειστικά ως πλατφόρμες που θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος σε ρόλους αέρος – αέρος μέσων και μεγάλων αποστάσεων (BVR) και αέρος – εδάφους/επιφανείας, επιβάλλεται η διάθεση ικανού αριθμού μαχητικών F-16 και Mirage 2000. Και για τη δεκαετία 2020-2030.

Τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ, είναι ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΑ με τα δικά μας Mirage 2000-5Mk.2. Διαφέρουν μόνο ως προς το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου (IMEWS για τα -9 και ICMS 2000Mk.3 για τα -5Μκ.2).

Ακόμη και αν τα Μιράζ -9 μας παραδοθούν χωρίς το IMEWS (έκδοση του ICMS 2000Mk.3), μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το παλαιότερο, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό ακόμη και σήμερα, ICMS 2000Mk.1

Μέσω της απόκτησης 15 Mirage 2000-9, η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να συγκροτήσει ΑΜΕΣΑ δύο ετοιμοπόλεμες Μοίρες με πρωτοποριακές δυνατότητες αέρος-αέρος.

Γιατί τα μαχητικά αυτά πέραν των δυνατοτήτων που ήδη έχουν θα μπορούν χωρίς πιστοποίηση να αξιοποιήσουν και τον μεγάλης ακτίνας, διπλής καθοδήγησης, πύραυλο BVR, MICA NG, εντός των επόμενων δύο ετών!

Επιπρόσθετα δε, θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε ρόλους στρατηγικής κρούσης (SCALP-EG), προσβολής στόχων επιφανείας (ΑΜ-39 Exocet) και ηλεκτρονικής επιτήρησης/υποκλοπών (ELINT/SIGINT με το ατρακτίδιο ASTAC που ήδη διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία σε αποθήκευση).

 Η δικαιολογία της πρόκλησης προβλημάτων “χωροταξικού” χαρακτήρα στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Τανάγρα, ΔΕΝ μπορεί να “σταθεί”…

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Μία Μοίρα εξοπλισμένη με γαλλικά μαχητικά και όπλα μπορεί κάλλιστα να “στηθεί” είτε στην 117 Π.Μ. (Ανδραβίδα) με παράλληλη απόσυρση των F-4E AUP, είτε στην 110 Π.Μ. στη Λάρισα.

 Είχαμε γράψει παλαιότερα ότι τα ΗΑΕ υλοποιούν πρόγραμμα περιορισμένου εκσυγχρονισμού των Mirage 2000-9 και προμήθειας νέων όπλων και συστημάτων (SNIPER) για αυτά.

Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Και δεν θα περιλάβει όλα τα μαχητικά του τύπου που βρίσκονται σε υπηρεσία (περισσότερα από 50…).

Επομένως στο πλαίσιο του αμυντικού σκέλους της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΑΕ, 15 από αυτά θα μπορούσαν είτε να πωληθούν, είτε να παραχωρηθούν με αντάλλαγμα την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης τεχνικών και ιπταμένων από την ελληνική πλευρά, σε βάθος χρόνου.

Λύσεις υπάρχουν για όποιον επιθυμεί να τις βρει. Η γαλλική πλευρά, με βάση τη λογική, δεν έχει κανέναν λόγο να αποτρέψει την αποδέσμευση των Mirage 2000-9 των ΗΑΕ για την Ελλάδα.

Γιατί πέρα από το ότι έχει επιδείξει ξεκάθαρα τη στήριξή της στη συμμαχία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου (Ελλάδα – Ισραήλ – Αίγυπτος), στην οποία έχουν προσχωρήσει και στηρίζουν ολόπλευρα τα ΗΑΕ προς αναχαίτιση του τουρκικού επεκτατισμού, θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση του γαλλικού οπλοστασίου στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η αύξηση του αριθμού των Μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας που είναι εξοπλισμένες με γαλλικά μαχητικά και όπλα σε τρεις, μόνο επιχειρησιακό κέρδος μπορεί να φέρει στην ελληνική άμυνα και επαυξημένη αποτρεπτική ισχύ.

Όσο και αν στη θεωρία ενδεχομένως να μην είναι επιθυμητή ως εξέλιξη από άλλους, συμμαχικούς και μη, παράγοντες.

Πηγή :defence-point.gr
  • Ancor

    Απο το στόμα σας και στου Κούλλη τ’ αυτί. Γιατί μη νομίζετε, και τα ΜΡΑΡ που στείλαμε στον Έβρο απο τα ΜΜΕ τα οσφρήστηκε.

  • basilis giouva

    Λογικα μαλλον τα αραβικα εμιρατα θα τα μας δωσουν για να συμπληρωσουμε αυτα τα παλια που θα δοσουμε στους γαλλους καθος και τα αραβικα εμιρατα λογικα θελουν ραφαλ . Η Ελλας με rafale f16v mirage 2009 και f35 στο μελλον θα ειναι απο τις ποιο δυνατες αεροποριες στην ευρωπη. Τα mirage 2009 ειναι αμεση λυση ταιριαζουν τα οπλα και δεν διαφερουν στην λειτουργια οποτε θα ενταχθουν αμεσα σε βαθος χρονου μια αντικασταση απο ραφαλ θα ηταν καλη και μετα δινουμε κοψοχρονια στην κυπρο τα 2009. ισως γι αυτο στελνουμε αντιαεροπορικα συστιματα μπορει να παιξει καμια ανταλαγη οχι οτι μας περισεβουν αλλα εχουμε την ποιο πυκνη αεροαμυνα στην ευρωπη δε θα αλαξει κατι με με ενα πατριοτ αλλα ενα καλο ντιλ για μιραζ και υποστιριξη απο εμιρατα μια χαρα ακουγετε