Οι ΗΠΑ εξέδωσαν ένταλμα Κατάσχεσης του Τάνκερ Grace 1

Το πετρελαιοφόρο Grace 1 που φέρει σημαία του Ιράν και το οποίο απελευθερώθηκε την Πέμπτη από το Γιβραλτάρ αφού κρατήθηκε για περισσότερο από έναν μήνα, αναμένεται να κατευθυνθεί προς τη Μεσόγειο με το νέο όνομα Adrian Darya.

>Ένταλμα για την κατάσχεση του ιρανικού τάνκερ Grace 1 εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, το πλοίο, όλο το πετρέλαιο που μεταφέρει καθώς και 995.000 δολάρια εμπλέκονται σε παραβιάσεις του Διεθνούς Νόμου περί Οικονομικών Εξουσιών Έκτακτης Ανάγκης (IEEPA), τραπεζική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Στο ένταλμα σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει σχέδιο «για παράνομη προσφυγή στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα για την υποστήριξη παράνομων αποστολών στη Συρία από το Ιράν, από τους Φρουρούς της Επανάστασης, μια ξένη τρομοκρατική οργάνωση».

Κατά την Ουάσιγκτον, στο σχέδιο εμπλέκονται και άλλα μέρη που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να τονίζει ότι έχει γίνει «ξέπλυμα» εκατομμυρίων δολαρίων με την υποστήριξη τέτοιων αποστολών.

Επιπλέον, το έγγραφο τονίζει ότι «ένα ένταλμα κατάσχεσης και μια καταγγελία κατάσχεσης είναι απλώς ισχυρισμοί. Το βάρος για να αποδειχθεί η αφερεγγυότητα στη διαδικασία κατάσχεσης πέφτει στην κυβέρνηση».