Με οριακή πλειοψηφία 51 έναντι 47 ψήφων, η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε την ακύρωση των δασμών που είχε επιβάλει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε περισσότερες από 100 χώρες, ανοίγοντας νέο μέτωπο εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές — Σούζαν Κόλινς (Μέιν), Μιτς ΜακΚόνελ και Ραντ Πολ (Κεντάκι) και Λίζα Μουρκόφσκι (Αλάσκα) — συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς υπέρ του ψηφίσματος που τερματίζει τις «αμοιβαίες» φορολογήσεις των εισαγόμενων προϊόντων.
Ήταν η τρίτη φορά που Ρεπουμπλικάνοι ενώνονται με τους Δημοκρατικούς για να ανατρέψουν εμπορικά μέτρα του Τραμπ, μετά από αντίστοιχα ψηφίσματα που αφορούσαν τη Βραζιλία και τον Καναδά.
Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την επιστροφή του Τραμπ από περιοδεία στην Ασία, όπου είχε συμφωνήσει με την Κίνα για μείωση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα. Παρά τη σαφή διαφοροποίηση της Γερουσίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων δύσκολα θα ακολουθήσει, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι της έχουν ήδη εγκρίνει κανονισμό που εμποδίζει τη συζήτηση τέτοιων διαταγμάτων στην Ολομέλεια.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τιμ Κέιν σχολίασε πως η στάση των Ρεπουμπλικάνων συναδέλφων του στέλνει «ισχυρό μήνυμα» στον πρώην πρόεδρο:
«Όταν βλέπει Ρεπουμπλικάνους να αρχίζουν να ψηφίζουν κατά των πολιτικών του, ακόμη και σε μικρούς αριθμούς, αυτό του κάνει εντύπωση και συχνά τον κάνει να αλλάξει συμπεριφορά».
















