Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν περί τους 200 Πεζοναύτες στη Συρία

Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν περίπου 200 Πεζοναύτες  στη Συρία για ένα ακόμη απροσδιόριστο χρονικό διάστημα μετά από μια προγραμματισμένη αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ, ανέφερε ο Λευκός Οίκος την Πέμπτη.

«Μια μικρή «ειρηνευτική» ομάδα περίπου 200 Πεζοναυτών θα παραμείνει στη Συρία για μια χρονική περίοδο», δήλωσε η εκπρόσωπος Σάρα Σάντερς σε σύντομη δήλωση.

Η ανακοίνωση ακολουθεί την απόφαση του Προέδρου Donald Trump τον Δεκέμβριο να αποσύρει όλα τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη χώρα που έχει υποστεί διάτρηση από τον πόλεμο, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις εργάζονται για να νικήσουν την τρομοκρατική ομάδα της Daesh.

Η μετατόπιση της πολιτικής του Trump συγκλόνισε στενούς συμμάχους και επέσυρε γρήγορα επιλήψεις από ορισμένους από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του στο Καπιτώλιο. Ο γερουσιαστής Lindsey Graham, ένας από τους πλησιέστερους νομοθετικούς συμμάχους του προέδρου, δημοσίως έσπασε μαζί του για την προγραμματισμένη αποχώρηση.

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Trump να αφήσει κάποιες δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία «ως μέρος μιας διεθνούς σταθεροποιητικής δύναμης».

«Μια ασφαλής ζώνη στη Συρία, αποτελούμενη από διεθνείς δυνάμεις, είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους ασφάλειας να συνεχίσουμε να περιορίζουμε το Ιράν, διασφαλίζοντας τη διαρκή ήττα της ISIS, προστατεύοντας τους Τούρκους συμμάχους μας και εξασφαλίζοντας τα τουρκικά σύνορα με τη Συρία» χρησιμοποιώντας ένα άλλο όνομα για Daesh.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανέφερε στις δηλώσεις του τις δυνάμεις που αποτελούν μέρος μιας διεθνούς δύναμης, ούτε διευκρίνισε πού  και πόσο θα  παραμείνουν τα στρατεύματα.

Ωστόσο, η ανακοίνωση έρχεται σε επαφή με τον Τράμπ και τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται για τη δημιουργία μιας πιθανής ασφαλούς ζώνης».

Τα  στρατεύματα θα χωριστούν μεταξύ του At-Tanf, μιας περιοχής κοντά στα σύνορα Ιράκ-Ιορδανίας και της βορειοανατολικής Συρίας, σύμφωνα με το CNN, αναφέροντας έναν ανώνυμο υπάλληλο των ΗΠΑ με γνώση του θέματος.