Το Ιράν συγχαίρει τη Τουρκία για την μετατροπή σε Τζαμί της Αγιάς Σοφιάς

Aνώτερος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν την Κυριακή συγχαίρει την Τουρκία για το άνοιγμα ως  του τζαμιού της Αγίας Σοφίας μετά από 86 χρόνια ως μουσείο.

«Συγχαίρουμε τον Ερντογάν και  τουρκικό λαό για αυτή τη σημαντική ισλαμική επιτυχία», δήλωσε ο Ali Ali Velayati, βοηθός του Ali Khamenei στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Ο Βελαγιάτι επέκρινε επίσης τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο για πρόσφατα σχόλια που προτρέπει την Άγκυρα να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο.

«Οι πρόγονοί του μετέτρεψαν όλα τα μουσεία του κόσμου σε εκκλησίες. Η Αγία Σοφία, που είναι τζαμί για 500 χρόνια, θα παραμείνει ως τζαμί μέχρι την αποκάλυψη», τόνισε ο Βελαγιάτι.

Στις 24 Ιουλίου, οι προσευχές της Παρασκευής στο Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας σηματοδότησαν τις πρώτες μουσουλμανικές λατρείες εκεί μέσα σε 86 χρόνια.

Η Αγία Σοφία χρησίμευσε ως εκκλησία για 916 χρόνια μέχρι την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, και ένα τζαμί από το 1453 έως το 1934 – σχεδόν 500 χρόνια – και πιο πρόσφατα ως μουσείο για 86 χρόνια.

Το 1985, η Αγία Σοφία προστέθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Εκτός από το τζαμί, η Αγία Σοφία συγκαταλέγεται επίσης στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας και θα παραμείνει ανοιχτή για εγχώριους και ξένους επισκέπτες


Διάφορα Άρθρα