Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στην πόλη Ραν της βορειοανατολικής Νιγηρίας, την περασμένη Δευτέρα, ανέφεραν την Παρασκευή η Διεθνής Αμνηστεία και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Η επίθεση αυτή, μία ημέρα αφότου ο στρατός είχε αποχωρήσει από τη Ραν, είναι μια από τις αιματηρότερες που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στη Νιγηρία. Στη Ραν υπάρχει ένας καταυλισμός όπου φιλοξενούνται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι εκτοπίστηκαν από τη δράση των ακραίων ισλαμιστών.
Η Μπόκο Χαράμ είχε επιτεθεί στην ίδια πόλη και πριν από δύο εβδομάδες. Την Δευτέρα, γύρω στις 9 το πρωί, μία ομάδα μαχητών έφτασε με μοτοσικλέτες στην περιοχή και έβαλε φωτιά σε κτίρια, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστεία. Οι ισλαμιστές «καταδίωξαν τους αμάχους που προσπαθούσαν να φύγουν (…) Βρέθηκαν έντεκα πτώματα εντός της πόλης και άλλα 49 στην περιοχή γύρω από αυτήν», πρόσθεσε.
Ο Ίσα Σανούσι, ένας εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστείας στη Νιγηρία, είπε ότι η μκο έκανε επιτόπια έρευνα και συγκέντρωσε πληροφορίες από πολλές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, από αυτόπτες μάρτυρες και από ανθρώπους που εργάζονται στην περιοχή.
Για λόγους ασφαλείας, απαγορεύεται η πρόσβαση στη Ραν, ακόμη και για τους εκπροσώπους ανθρωπιστικών οργανώσεων. Για τον λόγο αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρωθούν πληροφορίες για το τι συνέβη.
Σε δορυφορικές φωτογραφίες του CNES/Airbus και του ευρωπαϊκού ινστιτούτου Copernicus διακρίνονται ορισμένες συνοικίες της πόλης, κατεστραμμένες πλήρως από τη φωτιά.
Μετά την επίθεση «όλοι οι κάτοικοι έμοιαζαν πανικοβλημένοι και έφευγαν για να γλιτώσουν», είπε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη. Περισσότεροι από 30.000 έφτασαν στο Καμερούν και κάποιοι είπαν ότι η Μπόκο Χαράμ έχει θέσει υπό τον έλεγχό της την πόλη και ότι οι Νιγηριανοί και Καμερουνέζοι στρατιώτες είχαν φύγει από την Κυριακή.
Δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας εξήγησαν ότι οι Καμερουνέζοι στρατιώτες που είχαν φτάσει στη Ραν μετά την πρώτη επίθεση της Μπόκο Χαράν, αποχώρησαν και επέστρεψαν στη χώρα του.
Οι Νιγηριανοί στρατιώτες τότε έφυγαν επίσης επειδή δεν είχαν αρκετές δυνάμεις, όπλα και εξοπλισμό. Την επόμενη ημέρα, έφτασαν οι άνδρες της Μπόκο Χαράμ