Ισραήλ :Στο Στρατηγό Γκαντς η εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης

 

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν θα αναθέσει διερευνητική εντολή στον στρατηγό εν αποστρατεία (ε.α) Μπένι Γκαντς, τον βασικό αντίπαλο του Νετανιάχου στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, αφού καμιά κοινοβουλευτική ομάδα δεν πρόβαλε ένσταση χθες.

Ο Ρίβλιν διευκρίνισε ότι θα κάνει δεκτό τον Στρατηγό ε.α., αρχηγό του ακόμη πολύ νέου κόμματος Μπλε και Λευκό, στις 19:00 (τοπική ώρα).

Ο  Νετανιάχου αναγκάστηκε προχθές Δευτέρα να επιστρέψει την εντολή στον πρόεδρο, αφού αποδείχθηκαν άκαρπες όλες οι προσπάθειές του να εξασφαλίσει ικανή στήριξη (60+ έδρες) στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, ώστε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Επρόκειτο για βαριά ήττα για τον ηγέτη της ισραηλινής δεξιάς, καθώς αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε χονδρικά ένα εξάμηνο που δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση έπειτα από πρόωρες εκλογές.

Το Ισραήλ συνεχίζει να βιώνει κατά πολλούς πρωτοφανές πολιτικό αδιέξοδο. Ο κεντρώος Γκαντς θα έχει στη διάθεσή του 28 ημέρες για να ολοκληρώσει τη δύσκολη αποστολή να σχηματίσει κυβέρνηση.

Εάν αποτύχει – θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους ίδιους περιορισμούς που είχε και ο Νετανιάχου – ο πρόεδρος θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Κνέσετ ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Σε αυτή την περίπτωση, το κοινοβούλιο των 120 μελών έχει τη δυνατότητα να προτείνει εκείνο εντολοδόχο πρωθυπουργό, με προϋπόθεση την εξασφάλιση 61 ψήφων.

Ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός θα έχει στη διάθεσή του 21 ημέρες για να προσπαθήσει με τη σειρά του να σχηματίσει κυβέρνησηϊ αν αποτύχει, η Κνέσετ θα είναι υποχρεωμένη να διαλυθεί και να προκηρυχθούν νέες εκλογές.


Διάφορα Άρθρα