Χιλιάδες Ιρανοί πρόσφυγες που δεν κατάφεραν να φτάσουν στην Ευρώπη και εγκλωβίστηκαν στη Σερβία επιστρέφουν πλέον στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», Ιρανοί πολίτες που ξεκίνησαν να φτάνουν από τις αρχές του 2018 χωρίς βίζα στο Βελιγράδι ως «τουρίστες» με απώτερο προορισμό την Ευρώπη, διαμέσου Κροατίας και Ουγγαρίας, παίρνουν πλέον τον δρόμο της επιστροφής προς την Ελλάδα με τη ιδιότητα του «πρόσφυγα».
Η χώρα μας προτιμάται διότι είναι το πιο προσβάσιμο έδαφος της ΕΕ.
Λόγω των αυστηρών ελέγχων στα σύνορα Ουγγαρίας και Κροατίας δεν μπορούν να περάσουν προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης με αποτέλεσμα χιλιάδες Ιρανοί πολίτες που έχουν αυτομολήσει να έχουν εγκλωβιστεί τόσο στη Σερβία όσο και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Στη Σερβία έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο 1.500 Ιρανοί, ενώ στη Βοσνία υπολογίζεται ότι οι πρόσφυγες έχουν ξεπεράσεις τους 8.000, με το μεγαλύτερο αριθμό αυτών να είναι ιρανικής καταγωγής.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών των Σκοπίων , Ολιβερ Σπασοβσκι, τους τελευταίους δύο μήνες υπάρχει έντονη δραστηριότητα όχι μόνο με την παράνομη είσοδο προσφύγων από την Ελλάδα, αλλά και από τη Σερβία προς την ΠΓΔΜ.
«Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Σερβία έχει ελεύθερο καθεστώς, χωρίς βίζα με το Ιράν, και οι πολίτες του τελευταίου έρχονται στη Σερβία και επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα μας με προορισμό την Ελλάδα», σύμφωνα με τον σκοπιανό υπουργό.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι 500-600 πρόσφυγες εισέρχονται κάθε εβδομάδα στα Σκόπια και επιχειρούν να διασχίσουν τη χώρα και από τις δύο κατευθύνσεις, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότερες από αυτές τις προσπάθειες αντιμετωπίζονται από τις Αρχές.
Η «εισβολή» των χιλιάδων Ιρανών προσφύγων στα Βαλκάνια μέσω της Σερβίας εξελίσσεται σε κανονικό πονοκέφαλο για πολλές βαλκανικές χώρες.
Σύμφωνα με στοιχεία του σερβικού υπουργείου Τουρισμού, μέσα στους πρώτους επτά μήνες που εφαρμόζεται η κατάργηση της βίζας 15.855 Ιρανοί αφίχθησαν στη Σερβία.
Μεγάλος είναι και ο αριθμός των Ιρανών προσφύγων που έχουν καταλήξει στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ημέρες έχει μετατραπεί σε πρόχειρο καταυλισμό όσων περιμένουν να συλληφθούν προκειμένου να γίνει η ταυτοποίησή τους και να τους δοθεί άδεια παραμονής 180 ημερών.