Καταδικάστηκε τ.Υπουργός ενέργειας του Ισραήλ για Κατασκοπία υπέρ του Ιράν

Τον Ιούνιο του 2018 εισαγγελείς του Ισραήλ κατηγόρησαν τον πρώην υπουργό Γκόνεν Σέγκεβ για κατασκοπεία υπέρ της Τεχεράνης, τον ισχυρότερο αντίπαλο του Τελ Αβίβ στην περιοχή.

Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών ισχυρίστηκε ότι ο Σέγκεβ είχα κάνει επαφές με ιρανούς αξιωματούχους στην ισλαμική πρεσβεία της Νιγηρίας.

Ο πρώην υπουργός ενέργειας και υποδομών του Ισραήλ Γκόνεν Σέγκεβ είχε παραπεμφθεί σε δίκη για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν και θα κληθεί να εκτίσει ποινή 11 ετών στη φυλακή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Σέγκεβ, που διατέλεσε υπουργός από το 1995 έως το 1996 και ήταν από το 1992 έως το 1996 μέλος της Κνεσέτ, το νομοθετικό σώμα του Ισραήλ, διαπραγματεύτηκε συμφωνία ομολογίας μέρος της οποίας είναι η ομολογία του για σοβαρή κατασκοπεία και μεταφορά πληροφοριών στον εχθρό, ανέφερε το υπουργείο σύμφωνα με το AFP.

Συνελήφθη τον Μάιο του 2018 και τον Ιούνιο του απαγγέλθηκε η κατηγορία ότι «βοήθησε τον εχθρό στη διάρκεια πολέμου και ότι λειτούργησε ως κατάσκοπος κατά του Ισραήλ».

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο Σέγκεβ που ζούσε στη Νιγηρία ήρθε σε επαφή με την εκεί πρεσβεία του Ιράν και στρατολογήθηκε ως πράκτορας.

Κατά τους ισχυρισμούς κατασκόπευσε και πέρασε πληροφορίες στην Τεχεράνη για τουλάχιστον έξι χρόνια, ενώ συναντούσε ιρανούς πράκτορες σε όλο τον κόσμο.

Ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι μεταξύ άλλων παρείχε στο Ιράν πληροφορίες σχετικά με την αγορά ενέργειας.

Ο Σέγκεβ καταδικάστηκε το 2005 και για σχεδιασμό μεταφοράς περισσότερων από 30.000 χαπιών έκσταση από την Ολλανδία στο Ισραήλ και για πλαστογραφία διπλωματικού διαβατηρίου. Είχε εκτίσει πενταετή φυλάκιση και είχε μετακομίσει στη Νιγηρία μετά την απελευθέρωσή του το 2007.