Καταιγίδα φωτιάς και Ατσαλιού εν μέσω «Νυχτερινής Αστραπής » …Ξέσπασε στο νησί της Λέσβου (φωτό &video)

..

Η νυχτερινή στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά με την ονομασία «ΒΕΛΛΕΡΟΦΩΝ 2022 – ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΣΤΡΑΠΗ» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, στην περιοχή του Καμένου Δάσους της Λέσβου.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία με τις στρατιωτικές μονάδες της Λέσβου να εκπαιδεύονται στον νυχτερινό αγώνα ο οποίος είναι ιδιαίτερος καθόσον απαιτεί ειδικά όργανα σκόπευσης και παρατήρησης ενώ οι ανάγκες συντονισμού διοίκησης και ελέγχου είναι αυξημένες.

Η άσκηση βοήθησε σημαντικά στην επαύξηση της διακλαδικότητας με τους λοιπούς κλάδους των ΕΔ, καθώς και την εξαγωγή συμπερασμάτων που θα βελτιώσουν τη συνεργασία και διαλειτουργικότητα μέσων και διαδικασιών.

Αξιωματικός Σχεδίασης Άσκησης ήταν ο Διοικητής ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ενώ Αξιωματικός Διεξαγωγής Άσκησης ήταν ο Διοικητής 98 ΑΔΤΕ, Υποστράτηγος Γρηγόριος Μπουντλιάκης.

Στην άσκηση συμμετείχε μεγάλο μέρος στελεχών και Οπλιτών Θητείας της 98 ΑΔΤΕ με το σύνολο των οπλικών συστημάτων, Επιθετικά Ελικόπτερα, Ελικόπτερα Αναγνωρίσεως και Μεταφοράς Προσωπικού και ζεύγος αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η νύχτα στις επιχειρήσεις διαδραματίζει πολύ σπουδαίο ρόλο. Διευκολύνει τις κινήσεις των στρατευμάτων και την επιτυχία του αιφνιδιασμού σε σύγκριση με την ημέρα, αφού η αποτελεσματικότητα των σκοπευμένων πυρών μειώνεται, ενώ αυξάνονται οι δυσχέρειες διοίκησης, ελέγχου και συντονισμού.

Για την ονομασία της άσκησης, όπως ανέφερε ο Διοικητής 98 ΑΔΤΕ  «προστρέξαμε στον μεγάλο μας πρόγονο Όμηρο και δεν είναι τυχαίο που δώσαμε στην άσκηση το όνομα «Βελλεροφών».

Ο συμβολισμός είναι σαφέστατος. Η «Χίμαιρα» που θανάτωσε ο γιός του Γλαύκου Βελλεροφόντη, ήταν ένα φοβερό τέρας με κεφάλι λιονταριού, σώμα κατσίκας και ουρά φιδιού!

Έβγαζε κακοσμία καιόμενης φλόγας και βέβαια εξέπεμπε τρόμο! Μεταφορικά πάντα η Πατρίδα στο διάβα της γνώρισε ΧΙΜΑΙΡΕΣ, ωστόσο δεν υπέκυψε στις τερατώδεις απαιτήσεις τους. Αγωνίσθηκε, πάλεψε, και θυσίασε ζωές.

Στο τέλος όμως στο βαθμό της νίκης ανέβηκε! Κι αν όποιες τερατόμορφες υπάρξεις καλπάζουν με μεγέθη αριθμητικά, όπως πληθυσμών, όπλων, σθένους ή φανατισμού, εμείς απαντούμε με τον στίχο του μεγάλου ,ας ποιητή Κωστή Παλαμά: «Η μεγαλοσύνη στα έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».Περισσότερα Άρθρα