Κατεβάζει & την «Λεγεώνα των Ξένων» στο Παρίσι ο Μακρόν

Διαδηλωτές των Κίτρινων Γιλέκων συγκεντρώνονται στο Παρίσι παρά την απαγόρευση διαδηλώσεων στα Ηλύσια Πεδία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, μετά τα βίαια επεισόδια της περασμένης εβδομάδας.

Γαλλικά στρατεύματα  μεταξύ των οποίων και η Λεγεώνα των Ξένων έχουν αναπτυχθεί στο Παρίσι για να συνδράμουν στο έργο των αστυνομικών δυνάμεων, ενόψει των νέων διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων.

Ο στρατός έχει τη δυνατότητα να ανοίξει πυρ εάν υπάρξει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές, δήλωσε χθες, ο στρατιωτικός  Διοικητής  του Παρισίου, Μπρούνο Λιρόι.

Η γαλλική αστυνομία έχει επιβάλει απαγόρευση διαδηλώσεων στα Ηλύσια Πεδία και στις γύρω περιοχές, με ισχύ από σήμερα, Σάββατο. Αντίστοιχα προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί σε άλλες γαλλικές πόλεις, όπως τη Νίκαια και τη Μασσαλία.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Μπέντζαμιν Γκριβό, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του στρατού θα αναπτυχθούν για να προστατεύσουν τη δημόσια τάξη από τις σημερινές διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων. Ο στρατός θα περιπολεί σε δρόμους, θα προστατεύει αεροδρόμια, σταθμούς τρένων, τόπους λατρείας και άλλους χώρους.

Η επιχείρηση αυτή, γίνεται με βάση τους αντιτρομοκρατικούς νόμους που ισχύουν στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι στρατιώτες δεν θα ασχολούνται με τη διατήρηση της δημόσιας τάξης.

«Η αποστολή τους είναι να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία και να προστατεύσουν πολύτιμους χώρους, εναπόκειται στους αστυνομικούς και στη στρατιωτική αστυνομία το θέμα το επιχειρησιακό πεδίο.

Στη χώρα μας, ο στρατός δεν είναι σε καμία περίπτωση επικεφαλής για την δημόσια τάξη ή την επιβολή του νόμου», τόνισε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.