Καθημερινά με το δάκτυλο στη Σκανδάλη είναι τα Περιπολικά μας της Ανοιχτής Θάλασσας!

njxe

Περιπολικά Ανοιχτής Θαλάσσης: Στην πρώτη γραμμή του Αιγαίου! (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Καθημερινά στα νερά του Αιγαίου διεξάγεται ένας ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ ανδρών του Λιμενικού Σώματος και των Τούρκων δουλεμπόρων, λαθρεμπόρων όπλων και ναρκωτικών και κάθε λογής ποινικών. Τα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης αποτελούν το μακρύ χέρι του Λιμενικού Σώματος στις ελληνικές θάλασσες. Τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες τον χρόνο, 7 μέρες την βδομάδα, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο «οργώνουν» τα πελάγη με άμεση παρουσία όπου και όποτε απαιτηθεί.fdudr

Η βάση των περιπολικών είναι ο Πειραιάς και η διοικητική τους υπαγωγή είναι στην Διεύθυνση Χερσαίων και Πλωτών μέσων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος. Τα πλοία ανοιχτής θαλάσσης είναι συνεχώς σε άμεση ετοιμότητα να επιχειρήσουν σε όλο το εύρος του ελλαδικού χώρου όπου αυτό απαιτηθεί αλλά και στην αλλοδαπή στα πλαίσια μεικτών επιχειρήσεων ή ασκήσεων με άλλα κράτη.

Ως πλοία πολλαπλών αποστολών τα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης έχουν την ικανότητα να επιχειρούν στα παρακάτω περιστατικά:

1. Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης. Με άλλα λόγια, παροχή βοήθειας σε κινδυνεύοντα στη θάλασσα άτομα, πλοία, πλοιάρια, λέμβους ή άλλα θαλάσσια μέσα ή αεροσκάφη. Μια από τις κύριες ελληνοτουρκικές διαφορές είναι το καθεστώς έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. lday

Οι Τούρκοι προωθώντας έξυπνα τα εθνικά τους συμφέροντα προσπαθούν να δείξουν (και ως ένα βαθμό το έχουν επιτύχει) πως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι κυρίαρχοι της έρευνας και διάσωσης. Σε πολλά περιστατικά, τουρκικές ακταιωροί έχουν εισέλθει στα χωρικά μας ύδατα, παρανόμως επιχειρώντας να διασώσουν ναυαγούς και ως εκ τούτου να προβάλουν στην διεθνή κοινότητα να την αδυναμία της ελληνικής πλευράς να διαχειριστέι στα ύδατα της, σε περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης.2tot

2. Μεταφορά ατόμων που χρειάζονται άμεση βοήθεια (ασθενείς- τραυματίες) με τη συνοδεία ιατρού Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

3. Πρόληψη και Καταστολή παράνομων πράξεων στον θαλάσσιο χώρο.

4. Ελέγχου Συμμόρφωσης πλοίων σε θέματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας.

5. Θεμάτων δημόσιας τάξης και κρατικής ασφάλειας.

6. Πρόληψης ρύπανσης και αντιμετώπισης της.

7. Συμμετοχής σε ασκήσεις και σε κοινές επιχειρήσεις με λοιπές συναρμόδιες αρχές χωρών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων χωρών.

8. Ανάληψης κάθε άλλης ενέργειας που άπτεται των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων του Λιμενικού Σώματος και αποσκοπεί στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.

9. Αποστολές που αφορούν την Εθνική Άμυνα της χώρας- συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό. Τα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τα Ναυτικά παρατηρητήρια των νησιών του Αιγαίου, τον θάλαμο επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, τα παράκτια περιπολικά καθώς και τις κανονιοφόρους που βρίσκονται στα ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Κύριο μέλημα των περιπολικών ανοιχτής θαλάσσης είναι η επιτήρηση και η παρατήρηση των τουρκικών κινήσεων. Θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελούν και την εμπροσθοφυλακή του Πολεμικού Ναυτικού. orj5

Τα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης κατασκευάστηκαν για λογαριασμό του Λιμενικού Σώματος στα πλαίσια ενίσχυσης της θαλάσσιας αστυνόμευσης εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Τα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης είναι συνολικά τρία στον αριθμό και φέρουν τα ονόματα τριών ακριτικών νησιών του Ανατολικού και Βορειανατολικού Αιγαίου ήτοι «Φούρνοι», «Ρω» και «Άγιος Ευστράτιος». Τα δύο πρώτα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης ναυπηγήθηκαν στο Ισραήλ ενώ το «Άγιος Ευστράτιος» ναυπηγήθηκε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.vxzwp

Το κάθε πλοίο διαιρείται σε ένδεκα υδατοστεγή και αεροστεγή κάθετα διαμερίσματα το καθένα από τα οποία διαθέτει εξαερισμό και αισθητήρα ανίχνευσης πυρκαγιάς. Το σύστημα πυρανίχνευσης χρησιμοποιεί αισθητήρες ανίχνευσης καπνού και φλόγας. Το σύστημα πρόωσης περιλαμβάνει τέσσερις κινητήρες ντίζελ με τέσσερις άξονες και προπέλες μόνιμου βήματος. Για την παρακολούθηση του συστήματος πρόωσης το πλοίο διαθέτει αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου που παρέχει όλες τις πληροφορίες, οποιαδήποτε χρονική στιγμή απαιτηθεί. Προκειμένου να εκπληρώσουν τα προαναφερόμενα καθήκοντα τα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης διαθέτουν την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή:

  • Δύο ραντάρ επιφανείας DECCA Bridgemaster.
  • Δύο πολυβόλα σε τηλεχειριζόμενους σταθμούς οπλισμού που ο χειρισμός τους επιτυγχάνεται μέσα από την γέφυρα του πλοίου ειδικές κονσόλες. Βρίσκονται πίσω από την γέφυρα του πλοίου. Τα πολυβόλα είναι διαμετρήματος 12,7 χλστ τύπου Mini Typhoon αποτελεσματικά και σε κατάσταση ημέρας αλλά και νύχτας ειδικά σχεδιασμένα για την προσβολή ταχύπλοων σκαφών. Τα όπλα μπορούν να παρέχουν παρατήρηση, επιχειρησιακή ικανότητα και δυνατότητα ακρίβειας βολών ημέρα και νύχτα.
  • Ένα πυροβόλο Oto Melara των 30 χλστ Single Naval Mounting μια σύγχρονη έκδοση πυροβόλου ελαφρού οπλισμού με μεγάλη ταχυβολία. Το πυροβόλο μπορεί να λειτουργήσει σε δύο καταστάσεις είτε με τηλεχειρισμό είτε με τοπική λειτουργία (επανδρωμένο).
  • Command and Control System. Πρόκειται για την καρδιά του πλοίου και παρέχει πληροφορίες μέσα από κονσόλες για όλα τα εμπλεκόμενα μέσα συγκεντρωτικά σε μια ενιαία βάση δεδομένων. Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται με: Την συλλογή πληροφοριών από διάφορες πηγές με μετατροπή και εμφάνιση αυτών σε εικόνα. Το CCS είναι αποτελεσματικό εργαλείο για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, μέσω μια σειράς γραφικών που επιτρέπουν τον υπολογισμό και προσομοίωση των καθηκόντων που πρέπει να ακολουθήσουν κάθε μια από τις δυνάμεις.· Καταγραφή και επανάληψη των δεδομένων για τον απολογισμό της κατάστασης.
  • Η κάμερα Toplite είναι ένα υψηλής σταθερότητας, πολυχρηστικό, πολλαπλών αισθητήρων οπτικό σύστημα ημέρας νύχτα. Είναι σύστημα παρακολούθησης και στόχευσης προορισμένο για στόχους στην θάλασσα στην ξηρά και στον αέρα.

Κύρια χαρακτηριστικά.

Κατασκευαστής: 060- 070: Israeli Shipyards/ Rafael. 080: Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Έτη Ναυπήγησης: 060: 31/12/2003 070: 01/02/2004 080: 09/06/2004.

Ολικό μήκος: 58 μέτρα

Ολικό πλάτος: 7,62 μέτρα.

Βύθισμα: 2,65 μέτρα

Εκτόπισμα: 400 τόνοι

Πρόωση: 4 x MTU16V

Αισθητήρες- Ραντάρ.RADAR: DECCA Bridgemaster & DECCA Bridgemaster (ARPA).ECDIS TRANSAS.

Οπλικά Συστήματα- Ηλεκτροοπτικός εξοπλισμός

OTO MELARA 30mm Single Naval Mounting

RAFAEL Mini Typhoon

Rafael Command and Control System

Rafael Dafco Control Consol Toplite

Πηγή: defencenews.grΠερισσότερα Άρθρα