Και για τα υπόλοιπα 6 «Ε/Π ΝΗ-90» …Η Γαλλίδα ΥΠΑΜ με τον Έλληνα ΥΕΘΑ στο Πεντάγωνο!

Η εξαιρετικά χαμηλή διαθεσιμότητα λόγω των συχνών βλαβών, οδήγησε σε αλλεπάλληλα «παγώματα» των παραλαβών με απόφαση του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένου, το 2015, σε συνδυασμό με την σύμβαση όπου το μόνο που εξασφάλιζε ήταν οι μίζες για τους ενδιάμεσους (60% καταβολή προκαταβολής σε 60 ημέρες από την υπογραφή του συμβολαίου στα 705 εκατ. ευρώ αξίας της σύμβασης!).

Κατασκευάστρια κοινοπραξία τους είναι η NH Industries, την οποία συγκροτούν εταιρείες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, αλλά στην Ελλάδα προωθήθηκε από το γαλλικό λόμπι.

Η σκανδαλώδης απόφαση προμήθειας τους ελήφθη τον Αύγουστο του 2003 από ΚΥΣΕΑ με συμμετέχοντες τον υπουργό Εθνικής Αμυνας τον Γιάννο Παπαντωνίου, πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και υπουργό Εξωτερικών τον Γ.Παπανδρέου και το 60% είχε πληρωθεί πριν το τέλος Οκτωβρίου!

Το 2017 ασκήθηκε για την συγκεκριμένη προμήθεια ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς, σε βάρος πρώην στελεχών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας του 2003, κατά του επιχειρηματία Θωμά Λιακουκουνάκου, καθώς και στελέχους της εταιρίας του, SONAK.

Σε βάρος του Θ.Λιακουνάκου και του στελέχους της εταιρείας του, Ηλία Αρκουμανέα, αποδίδεται η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην απιστία.

Σύμφωνα με τις αιτιάσεις των εισαγγελέων, στην επίμαχη σύμβαση περιλαμβάνονται σωρεία ζημιογόνων όρων, αλλά και ιδιαίτερα υψηλό κόστος για το κάθε ελικόπτερο, σε σχέση με την τιμή που είχαν πωληθεί σε σκανδιναβικές χώρες το ίδιο διάστημα.

Οι όροι που υπογράφηκαν, τόσο η κύρια σύμβαση, κόστους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ, όσο και αυτήν που αφορούσε 14 επιμέρους προγράμματα αντισταθμιστικών, στα οποία εμπλέκεται η εταιρία των Λιακουνάκου-Μπόμπολα, κατά την δικογραφία, είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα ωφελήματα που έπρεπε να παρασχεθούν στο ελληνικό Δημόσιο.

Υπολογίζεται τώρα ότι για μόνο για τα 14 ελικόπτερα ΝΗ-90, για να πετάξουν, το ποσό θα αγγίξει τα… 50 εκατομμύρια ευρώ

Η υπόθεση υποστήριξης των ελικοπτέρων NH-90 και η παραλαβή ακόμη έξι, που εκκρεμεί…Θα είναι στο τραπέζι σήμερα στην συνάντηση που θα έχει η Γαλλίδα ΥΠΑΜ με τον Έλληνα ΥΕΘΑ στι 09:30