Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, από την επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Ρυθμίσεις μέριμνας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις».
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά ψήφισαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ η ΔΗΣΥ και η Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, στην ομιλία του κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι με το παρόν νομοσχέδιο τοποθετεί κομματικούς κομισάριους στο στράτευμα, μέσω της σύστασης Γραφείων Νομικής Προστασίας, ενώ χαρακτήρισε ως απαξιωτική για τους αξιωματικούς τη μείωση της συμμετοχής τους στη σύνθεση της ειδικής επιτροπής για τους αντιρρησίες συνείδησης.
Ο κ. Κικίλιας απευθυνόμενος στον υπουργό Εθνικής ‘Άμυνας ανάφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι απορίας άξιο πώς ο κ. Αποστολάκης που έχει υπηρετήσει σε όλες τις βαθμίδες των Ενόπλων Δυνάμεων, αποδέχεται ένα ιδεοληπτικό νομοθέτημα, που βάζει κομματικούς εγκάθετους στο στράτευμα, απαξιώνει τους αξιωματικούς και υπονομεύει την ιεραρχία».
«Με το παρόν νομοσχέδιο στέλνετε πολύ κακό σήμα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχουν άρθρα που έχουν διαλυτικό στόχο και σκοπό όσο αφορά το στράτευμα και φυσικά θα το καταψηφίσουμε», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της Ν.Δ.
Ο εισηγητής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Αρβανιτίδης, τόνισε πως το νομοσχέδιο και οι διαδικασίες που ακολούθησε η κυβέρνηση είναι μια απαξιωτική προσέγγιση στα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τις Ένοπλες Δυνάμεις και το κύριο μέλημα της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι μικροτακτοποιήσεις που είναι διάσπαρτες στα άρθρα του νομοσχεδίου.
Ένταση δημιουργήθηκε με την παρέμβαση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο όποιος επιτέθηκε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας λέγοντάς του ότι δανείζει το κύρος του από την λαμπρή του στρατιωτική σταδιοδρομία για να νομιμοποιήσει ένα νομοσχέδιο της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.