Σε μια άκρως επικίνδυνη ενέργεια που εντείνει την ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα, κινεζικό πολεμικό πλοίο στόχευσε με λέιζερ γερμανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος της αποστολής «ΑΣΠΙΔΕΣ», προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο και σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των δυνάμεων της Ε.Ε. στην περιοχή.
Επικίνδυνη πρόκληση των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων σημειώθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου πολεμικό πλοίο της Κίνας σημάδεψε με λέιζερ γερμανικό αεροσκάφος που συμμετείχε στην ευρωπαϊκή αποστολή «ΑΣΠΙΔΕΣ» (ASPIDES), η οποία έχει στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων από επιθέσεις των Χούθι.
Το περιστατικό έγινε γνωστό από το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας και επιβεβαιώθηκε μέσω ανακοίνωσης του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κάλεσε άμεσα τον πρέσβη της Κίνας Ντενγκ Χόνγκμπο για εξηγήσεις.
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο dpa, η επίθεση σημειώθηκε στις αρχές Ιουλίου, κατά τη διάρκεια πτήσης ρουτίνας στην περιοχή ανοιχτά της Υεμένης. Το γερμανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος – εξοπλισμένο με πλατφόρμα πολλαπλών αισθητήρων (MSP) – λειτουργεί ως «ιπτάμενο μάτι» για την επιτήρηση της θαλάσσιας ζώνης. Ξαφνικά, δέχθηκε στόχευση με λέιζερ, χωρίς καμία προειδοποίηση ή προηγούμενη επαφή από κινεζικό πολεμικό πλοίο.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας στην εφημερίδα BILD, η χρήση λέιζερ θεωρείται απειλητική στρατιωτική κίνηση, καθώς μπορεί να τυφλώσει προσωρινά πιλότους και να διαταράξει τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους. Το συγκεκριμένο πλοίο είχε επανειλημμένα εντοπιστεί στην περιοχή από ευρωπαϊκές δυνάμεις.
«Χρησιμοποιώντας το λέιζερ, το πολεμικό πλοίο αποδέχθηκε ουσιαστικά το ρίσκο να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπους και εξοπλισμό. Αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΑΜ.
Μετά την επίθεση, το γερμανικό πλήρωμα ακύρωσε την αποστολή και επέστρεψε με ασφάλεια στον σταθμό ανεφοδιασμού της αποστολής, στο Τζιμπουτί.
Η εφημερίδα BILD τονίζει ότι οι κινεζικές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα για χρήση τέτοιων τακτικών κατά δυτικών αεροσκαφών. Η στρατιωτική στόχευση με λέιζερ, ακόμα και χωρίς πυροδότηση όπλου, θεωρείται σαφές μήνυμα επιθετικής πρόθεσης.
Η Γερμανία συμμετέχει στην αποστολή «ΑΣΠΙΔΕΣ» με 700 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων (Bundeswehr), μετά την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου. Η Ε.Ε. μέσω της συγκεκριμένης επιχείρησης επιχειρεί να διασφαλίσει την ελευθερία ναυσιπλοΐας στη ζώνη της Ερυθράς Θάλασσας, όπου οι επιθέσεις από τους Χούθι συνεχίζονται με αυξανόμενη ένταση.
Το επεισόδιο αυτό έρχεται να προστεθεί στην εύθραυστη γεωστρατηγική εξίσωση της περιοχής, ενώ αναμένεται να έχει συνέπειες στις σχέσεις Ε.Ε. – Κίνας, ειδικά σε θέματα ασφάλειας και διεθνούς δικαίου.
















