Κινήσεις αποκλιμάκωσης της Έντασης μεταξύ -Ινδίας και Πακιστάν

Το μήνυμα ότι το Ισλαμαμπάντ επιδιώκει την αποκλιμάκωση της έντασης με το Νέο Δελχί, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, καθώς η κατάσταση είναι τεταμένη με αερομαχίες και καταρρίψεις αεροσκαφών μεταξύ των δυο πλευρών.

Ινδοί συνοριοφύλακες στα σύνορα Ινδίας – Πακιστάν

Την ελπίδα του Ισλαμαμπάντ ότι δεν θα κλιμακωθεί περαιτέρω η στρατιωτική σύγκρουση με το Νέο Δελχί, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σα Μαχμούντ Κουρέσι.

Η πολεμική αεροπορία της Ινδίας, ισχυρίζεται ότι έχασε μαχητικό της σκάφος MiG-21, ενώ πακιστανικό μαχητικό F-16 καταρρίφθηκε σε αερομαχία μεταξύ των δύο πλευρών.

Μια ημέρα νωρίτερα η ινδία διεξήγαγε αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατοπέδου τρομοκρατιών σε περιοχή του Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν.

«Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Θα ήταν αμοιβαία αυτοκτονία», είπε στο CNN ο Κουρέσι, όταν ερωτήθηκε που μπορεί να οδηγήσει η πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης.

«Η πολιτική αυτής της κυβέρνησης είναι ότι δεν επιτρέπουμε τα εδάφη μας να χρησιμοποιούνται από καμία οργάνωση ή από κανένα αυτόνομο τρομοκράτη να δρα εναντίον κανενός και αυτό περιλαμβάνει την Ινδία», είπε ο Κουρέσι, απαντώντας στις ανησυχίες της Ινδίας για την οργάνωση Τζάις-ε-Μοχάμαντ.

Υπενθύμισε ότι αμέσως μετά την εκλογή του, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Καν υπογράμμισε ότι εάν η Ινδία «κάνει ένα βήμα προς την ειρήνη, εμείς θα κάνουμε δύο τέτοια βήματα».