Κινήσεις του Συριακού Στρατού προς τις Πετρελαιοπηγές (video)

Η πλειοψηφία των κοιτασμάτων πετρελαίου της χώρας ελέγχονται επί του παρόντος από τον αμερικανικό στρατό – ο οποίος βρίσκεται παράνομα στη Συρία – και από τους Κούρδους πολιτοφύλακες.

Η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να «κρατήσει» υπο τον έλεγχό της  το συριακό πετρέλαιο, παρά τις αντιρρήσεις της Μόσχας.

Ο συριακός στρατός άρχισε να αναπτύσσει τις δυνάμεις του κοντά στην πόλη Καμισλί στη βορειοανατολική Συρία, και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Μουλά Αμπάς, διεκδικώντας το κοίτασμα πετρελαίου Ρουμαϊλάν το οποίο έχασε η Δαμασκός πριν από αρκετά χρόνια, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Η περιοχή βρίσκεται κοντά στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Οι ΗΠΑ επιμένουν «να κρατήσουν» το συριακό πετρέλαιο, παρά τα σχέδια για απόσυρση

Επί του παρόντος, η Δαμασκός ελέγχει μόνο ένα μικρό μέρος των κοιτασμάτων πετρελαίου της χώρας, με την πλειονότητά τους να βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κουρδικής πολιτοφυλακής και των αμερικανικών στρατευμάτων.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ αναμενόταν να αποσυρθούν στο εγγύς μέλλον, ωστόσο πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ και αναφορές μέσων ενημέρωσης που επικαλούνται Αμερικανούς αξιωματούχους, υποδεικνύουν ότι αρκετές εκατοντάδες στρατεύματα θα παραμείνουν για να «υπερασπιστούν» το πετρέλαιο της Συρίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε εξάλλου τη διάθεσή του του να «κρατήσει» το συριακό πετρέλαιο, ενώ ο κ. Έσπερ δικαιολόγησε την παραμονή των Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία επικαλούμενος την ανάγκη να προστατευτούν τα κοιτάσματα πετρελαίου για να μην πέσουν στα χέρια των εναπομεινάντων μαχητών του ISIS.!!!!!

Η Δαμασκός θεωρεί την αμερικανική παρουσία στη χώρα παράνομη καθώς η Ουάσιγκτον δεν έχει εντολή του ΟΗΕ, ούτε και άδεια της συριακής κυβέρνησης.

Η Μόσχα, η οποία έχει αναπτύξει στρατεύματα στη Συρία κατόπιν αιτήματος της Δαμασκού, έχει καταδικάσει τα σχέδια των ΗΠΑ για τον έλεγχο των πετρελαϊκών πεδίων. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε ότι τα εδάφη αυτά πρέπει να ελέγχονται από την κυβέρνηση της Συρίας.


Διάφορα Άρθρα