Κραυγή αγωνίας απο τους Κατοίκους της ν.Χίου …Κάντε κάτι Χανόμαστε!!

Εντείνονται και στη  νήσο Χίο οι διαμαρτυρίες για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Τι αναφέρουν στο Sputnik o Δήμαρχος του νησιού και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας που «συνορεύει» με το hotspot.

>Σε αναβρασμό βρίσκεται η τοπική κοινωνία της Χίου αναφορικά με την αύξηση των λαθρομεταναστών στο νησί.

Μόλις 500 μέτρα από το χωριό Χαλκειός της Χίου, χιλιάδες λαθρομετανάστες στοιβάζονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στο νησί.

Κάτοικοι και τοπικές αρχές εκφράζουν την αδυναμία τους να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές και τα προβλήματα που προκαλούν.

Μια τραγική εικόνα μεταφέρει στο Sputnik, o πρόεδρος της κοινότητας του Χαλκειούς Βασίλης Βίγκας:

 «Η χωρητικότητα της ΒΙΑΛ είναι το μέγιστο 1100 άτομα. Σήμερα βρίσκονται εκεί 3.500 μετανάστες περίπου. Υπεράριθμοι, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο.  Σε άθλιες συνθήκες γύρω σε σκουπίδια και περιττώματα. Από ανθρωπιστικής πλευράς η κατάσταση είναι τραγική.

Την ίδια στιγμή πάνω από 500 άτομα έχουν καταπατήσει τα χωράφια γύρω από τη ΒΙΑΛ και μένουν σε σκηνές. Και αυτός ο αριθμός αυξάνεται»

Την αγανάκτησή του εκφράζει και ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης:

 «Η κοινωνία μάχεται από τη μια να προσφέρει την όποια φιλοξενία και από την άλλη να επιβιώσει.Φαίνεται ότι έχουμε ξεπεράσει τους 4000 λαθρομετανάστες, κοντεύουμε να φτάσουμε στο 1/10 του πληθυσμού.

Συνεχώς βλέπουμε ασύλληπτες εικόνες. Οι ροές δεν σταματάνε. Την Τρίτη έφτασαν 100 άτομα και αυτό είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο»,  επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Το ζήτημα πρωταγωνιστεί ανάμεσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακρίτες στο Αιγαίο και οι δημοτική αρχή ζητάει άμεσα λύσεις.

«Περιμένουμε να τηρήσει η κυβέρνηση τις προεκλογικές και μετεκλογικές της υποσχέσεις. Πρέπει επιτέλους να φυλαχτούν τα θαλάσσια σύνορα, να σταματήσουν οι ροές και να δούμε τι θα γίνει με τους ανθρώπους που βρίσκονται πάνω στο νησί και χρειάζεται να μετακινηθούν. Πρέπει να γίνουν επιστροφές στην Τουρκία», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Χίου.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι διαμαρτύρονται επειδή αδυνατούν καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, που βρίσκονται γύρω από τη ΒΙΑΛ και έχουν καταληφθεί από λαθρομετανάστες.