Κραυγή απόγνωσης του Στρατηγού Κωσταράκου για την Άμυνα …Ο «Χρόνος μας τελειώνει»

Εθνική Άμυνα: Ο χρόνος μας τελειώνει…

Με την προκήρυξη των εκλογών έπεσε η αυλαία της τετραετούς διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ που παρέδωσε ουσιαστικά την Εθνική Άμυνα στον  Πάνο Καμμένο και στη συνέχεια το τελευταίο διάστημα, στον πρώην ΑΓΕΕΘΑ των τελευταίων τρεισήμισι ετών, Ναύαρχο Αποστολάκη.
Τέσσερα χαμένα χρόνια για την Εθνική Άμυνα, με παντελή απουσία αμυντικής πολιτικής, πληθώρα εξωφρενικών και ανερμάτιστων δηλώσεων και εξαγγελιών χωρίς συνέχεια και αποτέλεσμα, παλινωδίες, ψέματα, απαξιωμένη διεθνή παρουσία, ψευτοηρωισμούς για ψηφοθηρία, διασυρμό των Ενόπλων Δυνάμεων με αιχμαλωσίες στελεχών, εμβολισμούς σκαφών μας, καταθέσεις στεφανιών εξ αποστάσεως και τελικά την Συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτός ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει από την επομένη των εκλογών. Οι εξελίξεις στην περιοχή μας είναι δραματικές και ταχύτατες και η Ελλάδα οφείλει να είναι, όχι απλά να δηλώνει ισχυρή και παρούσα.
Και δυστυχώς τώρα, η Ελλάδα συνεχίζει μεν να είναι σχετικά ισχυρή, αλλά δεν είναι ούτε αποφασιστική ούτε σεβαστή. Και δεν μπορεί να είναι διαρκώς παρούσα σε κάθε σημείο που απαιτείται. Και δυστυχώς «οι άλλοι» το ξέρουν.
Ευτυχώς το αντίβαρο σε αυτήν την κατάπτωση, αυτό που μας σώζει για την ώρα, είναι η ακούραστη, και επιτυχής προσπάθεια των ηρωικών στελεχών των ΕΔ που συνεχίζουν να προασπίζονται άγρυπνα και αποτελεσματικά την εδαφική ακεραιότητα της χώρας με τα μέσα που διαθέτουν, μέσα σε ένα επιχειρησιακό περιβάλλον που δυσχεραίνει κάθε μέρα όλο και περισσότερο.
Δεν μπορούμε όμως να βασιζόμαστε μονίμως σε ήρωες. Πρέπει να τους ενισχύσουμε και να τους εφοδιάσουμε με τα απαραίτητα εργαλεία και μέσα για να φέρουν σε πέρας αυτό που εμείς ως Πολιτεία τους διατάξαμε να κάνουν.
Μένει να ξεπεραστούν οι παλινωδίες, τα μεγάλα λόγια , η αναποφασιστικότητα και οι αγκυλώσεις για να έχουμε ένα αποτέλεσμα αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων που μας εμπιστεύτηκαν την άμυνα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Το πιο σημαντικό όμως και πιο δύσκολο που η νέα πολιτική ηγεσία θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας μας στα μάτια των φίλων και συμμάχων.
Οι γελοιότητες και οι κοροϊδίες που παρουσιάζονται από κάποια από τα εγχώρια ΜΜΕ ως διεθνείς επιτυχίες ή αξιόπιστες συνομιλίες έχουν βλάψει σοβαρά το γόητρο και την διεθνή αξιοπιστία της χώρας.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι αντικείμενο χλευασμού. Η νέα κυβέρνηση έχει ένα μεγάλο έργο να επιτελέσει για να γίνει και πάλι η Ελλάδα σεβαστή και ισχυρή. Και δεν θα έχει καθόλου χρόνο.
Γιατί ο διαθέσιμος χρόνος για να αναστρέψουμε την καταστροφική πορεία των τελευταίων ετών στον τομέα της Εθνικής μας Άμυνας, και να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων μειώνεται όλο και περισσότερο…

Στρατηγός Μιχαήλ Δημητρίου Κωσταράκος
Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
π. Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ


Περισσότερα Άρθρα