Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν για τις δυνατότητες των Ιπταμένων της ΠΑ που επιχειρούν στις φωτιές στην Επικράτεια και όχι μόνο …Αυτοί όμως που δεν μπόρεσαν να πετάξουν την Καταραμένη Δευτέρα ,το φέρουν Βαρέως !
Τα Πυροσβεστικά αεροσκάφη για κάποιους που δεν το ξέρουν, όσα επέστρεφαν από την φωτιά της Πεντέλης και της Σκοπέλου ,τα κατέβαζαν στην Τανάγρα στην 114 ΠΜ, για να είναι ποιο κοντά στη φωτιά και επειδή το αεροδρόμιο της Ελευσίνας κινδύνευε λόγω των ανέμων να κλείσει!
Εκείνη την Ημέρα προσγειώθηκαν εννέα (9) Αεροσκάφη CL-2i5 & CL-415 με συνθήκες Συναγερμού ….Απογειώθηκαν κάποια από αυτά και προσπάθησαν να προσεγγίσουν την φωτιά ,αλλά με ανέμους εντάσεως 60 μιλίων ,ήταν αδύνατο !
Τα Canadair CL 215 της χώρας αποκτήθηκαν μεταξύ 1974 και 1979. Όλοι οι έλεγχοι π θα γίνουν είναι πάνω στον χειριστή. Ακόμα και τα πηδάλια είναι με συρματόσχοινα.
Πέρυσι, από τα έντεκα Canadair CL 215 της χώρας, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας διέθεσε στην Πυροσβεστική εννέα. Στην πορεία, κατά την αναμέτρηση με τις πυρκαγιές, κάποια εμφάνισαν έκτακτες βλάβες. Μηχανικοί εργάστηκαν νυχθημερόν για να τα αποκαταστήσουν το συντομότερο.
Φέτος, συνεχίζονται οι εργασίες για να διατεθούν όσο το δυνατόν περισσότερα αεροσκάφη CL 215. Οι ίδιες δυσκολίες, όμως, παραμένουν, τη στιγμή που και οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν παράλληλη μάχη για να συντηρήσουν τα δικά τους καταπονημένα οχήματα.
«Επειδή έχει κατασκευαστεί μιαν άλλη εποχή, αυτό το αεροσκάφος έχει άλλη φιλοσοφία», λέει σο σμηναγός Ιωάννης Σεντουξής.
«Δεν υπάρχουν αυτοματισμοί. Όλοι οι έλεγχοι που θα γίνουν είναι πάνω στον χειριστή. Ακόμα και τα πηδάλια είναι με συρματόσχοινα. Δεν υπάρχει υδραυλική υποβοήθηση, ή υπολογιστής που ελέγχει τα όρια του κινητήρα για να μπορέσει να επέμβει».
Οι Ιπτάμενοι το φέρουν Βαρέως που δεν μπόρεσαν να επέμβουν και αν δεν είχαν συμμετοχή στη τραγωδία …Αισθάνονται και οι ίδιοι οτι έχουν Ευθύνη …Εν αντιθέσει με κάποιους άλλους