Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν στη Γενεύη, καθώς την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου αναμένεται η επανέναρξη των επαφών με επίκεντρο την αποπυρηνικοποίηση της Τεχεράνης. Η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει ότι εάν το Ιράν δεν παρουσιάσει αξιόπιστο και επαληθεύσιμο σχέδιο περιορισμού του πυρηνικού του προγράμματος, εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο στοχευμένου στρατιωτικού πλήγματος.
Το κλίμα είναι βαρύ και η πίεση πολυεπίπεδη. Η αμερικανική πλευρά εμφανίζεται αποφασισμένη να κλείσει το κεφάλαιο της πυρηνικής αβεβαιότητας, με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να φέρεται –σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα– να έχει προειδοποιήσει συνεργάτες του ότι, αν αποτύχει η διπλωματία, δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε στοχευμένο πλήγμα, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο ευρύτερης επιχείρησης.
Την ίδια στιγμή, το Πεντάγωνο φέρεται να επισημαίνει τους σοβαρούς κινδύνους μιας εκτεταμένης στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, υπογραμμίζοντας το ενδεχόμενο σημαντικών απωλειών τόσο για αμερικανικές όσο και για συμμαχικές δυνάμεις. Η ανησυχία εστιάζει κυρίως στη δυνατότητα της Τεχεράνης να απαντήσει μέσω περιφερειακών συμμάχων ή ασύμμετρων επιχειρήσεων σε πολλαπλά μέτωπα.
Ιδιαίτερο βάρος αποκτά η παρουσία του αεροπλανοφόρου USS Gerald R. Ford, το οποίο κατέπλευσε στη Σούδα, ενισχύοντας αισθητά την αμερικανική ισχύ στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως σαφές μήνυμα αποτροπής, αλλά και ως προετοιμασία για κάθε πιθανό σενάριο.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην απομάκρυνση μη απαραίτητου προσωπικού από την πρεσβεία τους στη Βηρυτό, κίνηση που τροφοδοτεί σενάρια προληπτικής ασφάλειας ενόψει ενδεχόμενης κλιμάκωσης.
Η ιρανική πλευρά δηλώνει ότι επιδιώκει διπλωματική λύση, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως είναι προετοιμασμένη «για όλα τα σενάρια». Προειδοποιεί δε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση θα μπορούσε να πυροδοτήσει ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, εμφανίζεται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής. Παράλληλα, υπό αναθεώρηση φέρεται να βρίσκεται η επίσκεψη του Αμερικανού γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, με πληροφορίες να αναφέρουν μεταφορά της ημερομηνίας για λόγους ασφαλείας και συντονισμού.
















