Κυπριακό: Mοντέλο λύσης δυο κρατών καταθέτει στη Γενεύη ο Τατάρ

Η τουρκοκυπριακή πλευρά θα καταθέσει στη Γενεύη μοντέλο λύσης δύο κρατών στην Κύπρο, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Μιλώντας σε συνάντηση με εκπροσώπους των οργανώσεων της «κοινωνίας των πολιτών» μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για λύση δύο κρατών που να βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα και συνεργασία.

Λέγοντας ότι συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την άτυπη πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου, ο κ. Τατάρ είπε ότι το μοντέλο λύσης δύο κρατών που θα κατατεθεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά στη συνάντηση θα είναι μια ιστορική κίνηση.

Ο κ.Τατάρ ισχυρίστηκε ότι η αρχή της μίας κυριαρχίας που προβλέπεται από μια ομοσπονδιακή διευθέτηση, θα επιτρέψει στους Ελληνοκύπριους να καθιερώσουν τον έλεγχο τους στο βόρειο, κατεχόμενο τμήμα, του νησιού.

«Γι `αυτό χρειαζόμαστε μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Ισχυρίστηκε παράλληλα ότι το ζήτημα της κυριαρχίας δεν είναι ένα στοιχείο που ορίζεται από τον πληθυσμό. Πρόσθεσε ότι η κυριαρχία και οι εγγυήσεις της Τουρκίας διασφαλίζουν την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, ενώ συμπλήρωσε ότι η «άδικη απομόνωση» και το «εμπάργκο», που επιβλήθηκαν στους Τουρκοκύπριους είναι απαράδεκτα και ότι θα καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για τον τερματισμό τους.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των Βαρωσίων είπε ότι η απόφαση να ανοίξει εκ νέου η περιφραγμένη πόλη ήταν μια πρωτοποριακή κίνηση που έκοψε τις ελπίδες των Ελληνοκυπρίων να πάρουν την πόλη. Πρόσθεσε ότι οι Ελληνοκύπριοι που έχουν ιδιοκτησία στην περιοχή μπορούν να αιτηθούν στην επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας των κατεχομένων.