Λαβρόφ: «Θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα αν απορριφθούν οι προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας»

Η Ρωσία θα συνεχίσει να εργάζεται για να είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία επιθυμεί να λάβει γραπτή και αναλυτική απάντηση τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το ΝΑΤΟ στις προτάσεις του Κρεμλίνου για τις εγγυήσεις ασφαλείας, όπου θα αναφέρουν πού συμφωνούν, πού όχι και τους λόγους πίσω από κάθε άποψη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η άλλη πλευρά μπορεί να προσθέσει τις δικές της προτάσεις, το σημαντικό, όμως, είναι να έχουν όλα γραπτό χαρακτήρα.

«Θέλουμε να δούμε τις θέσεις τους σε χαρτί, άρθρο προς άρθρο. Θέλουμε να λάβουμε απάντηση για καθένα από τα σημεία που αναφέρονται στα δύο έγγραφα», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

«Δε θα περιμένουμε για πάντα», υπογράμμισε ακόμη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών

Οι προοπτικές επίτευξης μιας συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας εξαρτώνται μόνο από τις ΗΠΑ και όχι από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ξεκαθάρισε ο Λαβρόφ.

«Μιλώντας ειλικρινά, όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι προοπτικές για την επίτευξη συμφωνίας εξαρτώνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ό,τι και αν μας λένε για την ανάγκη διαβούλευσης με τους συμμάχους, είναι δικαιολογίες και προσπάθειες καθυστέρησης της διαδικασίας, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Στο μεταξύ, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε έτοιμοι για οποιεσδήποτε εξελίξεις. Γενικά, είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν υπάρχει καλή θέληση και διάθεση για συμβιβασμούς, μπορούν πάντα να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.