Λέρος: Σφίγγει ο κλοιός για τους τέσσερις υπόπτους


Το παρασκήνιο της αφαίρεσης αντιαρματικών και εκρηκτικών από τη βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο αποκαλύπτει η εφημερίδα »τα ΝΕΑ».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και του ΓΕΕΘΑ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η κλοπή του πολεμικού υλικού από τη ναυτική βάση συνδέεται με παράνομες δραστηριότητες ορισμένων ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων του Ναυτικού και πως η κλοπή έχει σχέση με λαθρεμπορικές δραστηριότητες ή συνεργασία με ποινικούς. Παράλληλα, απομακρύνεται το ενδεχόμενο η αφαίρεση του οπλισμού να σχετίζεται με δράση οργανώσεων «αντάρτικου πόλης».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τουλάχιστον ένας ή δύο άνδρες των ΟΥΚ που έδιναν το παρών στη συγκεκριμένη βάση εισέρχονταν στην αποθήκη απ’ όπου χάθηκε ο οπλισμός προκειμένου να βοηθούν τον διαχειριστή του χώρου σε καθημερινές επιθεωρήσεις για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τα προαπαιτούμενα ασφαλείας( θερμοκρασία χώρου, υγρασία, τυχόν παραβιάσεις).

Ερευνάται σοβαρά το ενδεχόμενο να υπήρξαν τους τελευταίους μήνες διαδοχικές αφαιρέσεις αντιαρματικών ρουκετών, εκρηκτικών, ναρκών στη διάρκεια των καθημερινών ελέγχων από άτομα που είχαν αποκτήσει νόμιμη πρόσβαση στην αποθήκη και κλειδιά του συγκεκριμένου χώρου.

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, από τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστή η υπόθεση απώλειας στρατιωτικού υλικού από την μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο, η βεντάλια των ερευνών έφθασε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018. Ο μήνας φαίνεται ότι ήταν ορόσημο απαρχής της περίεργης υπόθεσης.

Από τα 9 άτομα που είχε επικεντρωθεί η έρευνα από το απόγευμα της Τρίτης, φαίνεται ότι πλέον εστιάζουν σε 4 άτομα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες φέρονται να σχετίζονται και με την τοπική κοινωνία.

Σε ότι αφορά το διάστημα απώλειας του υλικού, φαίνεται ότι έχει περιοριστεί στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Φεβρουαρίου. Αυτό συνεπάγεται ότι στο επόμενο διάστημα είτε δεν έγιναν σωστά είτε καθόλου απογραφές, τουλάχιστον στον βαθμό που θα αποκάλυπτε την αναντιστοιχία των καταγραφών. Φαίνεται ότι κάποιος ή κάποιοι από τους «4» έδινε τα κλειδιά σε έναν ναύτη, ο οποίος είχε πρόσβαση στον συγκεκριμένο χώρο της αποθήκης και γι’ αυτό τον λόγο ποτέ δεν είχαν σημειωθεί ίχνη παραβίασης.

Το μεγάλο ερώτημα βάσει των παραπάνω δεδομένων είναι το πού μπορεί να έχουν καταλήξει αυτά τα υλικά, δηλαδή τα 2 αντιαρματικά, οι χειροβομβίδες και τα πυρομαχικά.

Τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια:

Το πρώτο και με τις λιγότερες πιθανότητες είναι να έφτασαν σε κάποια εγχώρια τρομοκρατική οργάνωση.
Το δεύτερο, να κατέληξαν σε αλιείς, που πολλές φορές ψαρεύουν με την χρήση δυναμίτη.
Και σε ότι αφορά τα αντιαρματικά, το τρίτο σενάριο αναφέρει να έχουν καταλήξει μέσω κάποιου ή κάποιων παράνομων αλλοδαπών σε τρίτες χώρες, με άγνωστους παραλήπτες.
Βεβαίως, το κουβάρι των ερευνών θα βοηθήσουν να ξετυλίξουν με τις απαντήσεις που θα δώσουν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.