Επίθεση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) ισχυρίζεται ότι απώθησε η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), εν μέσω της κλιμάκωσης της εμφύλιας σύρραξης στη χώρα της βόρειας Αφρικής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu, οι δυνάμεις της GNA κατάφεραν να απωθήσουν την επίθεση των δυνάμεων του LNA, καταστρέφοντας 12 τεθωρακισμένα οχήματα και σκοτώνοντας 10 μαχητές.
Οι νέες συγκρούσεις έλαβαν χώρα στα νότια της πρωτεύουσας, Τρίπολης.
Τον Απρίλιο, ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, επικεφαλής του LNA, ανακοίνωσε την «τελική επιχείρηση» για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας.
Σε μία πρώτη αντίδραση, η GNA προχώρησε στην υπογραφή δύο μνημονίων συνεννόησης με την Τουρκία, αφενός για τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων, αφετέρου για τη στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών.
Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα, η τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε στην Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, προς υποστήριξη των δυνάμεων της GNA.
Ωστόσο, τόσο η Ρωσία όσο και η Ελλάδα έχουν αναφανδόν ταχθεί εναντίον κάθε ξένης παρέμβασης στα εδάφη της Λιβύης, εμμένοντας στην ανάγκη της ειρηνικής διευθέτησης του ζητήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι.
Έκτοτε, η αφρικανική χώρα διοικείται από δύο διαφορετικές και αντιμαχόμενες κυβερνήσεις: Την κυβέρνηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, η οποία εδρεύει στη Βεγγάζη και ελέγχει τα ανατολικά τμήματα της χώρας, και την – αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ – κυβέρνηση του GNA, υπό τον πρόεδρο Σάρατζ, η οποία ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβη το πρωί της Τρίτης σε νέες δηλώσεις για το ζήτημα της Λιβύης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο επικεφαλής της γειτονικής χώρας – μεταξύ άλλων – υπεραμύνθηκε της πρόσφατης συμφωνίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Τρίπολης.
Εξήγησε μάλιστα, ότι η συμφωνία αυτή συνέβαλε στο «ολικό πάγωμα» των σχεδίων αποκλεισμού της Άγκυρας από την περιοχή της Μεσογείου.
Τέλος, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η Τουρκία θα στηρίξει τη νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης, διασφαλίζοντας «την εφαρμογή όλων των στοιχείων της πρόσφατης συμφωνίας».