Tο Μπαχρέιν και το Κουβέιτ έστειλαν κρυφά μαχητικά αεροσκάφη για να πλήξουν στόχους στο εσωτερικό του Ιράν, στην πρώτη άμεση στρατιωτική τους απάντηση κατά της Τεχεράνης, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, αποκάλυψε η Wall Street Journal.
Οι επιδρομές, που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του μήνα, είχαν ως στόχο, μεταξύ άλλων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης drones και πυραύλων, αλλά και άλλες στρατιωτικές υποδομές. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία είχαν ήδη πραγματοποιήσει πολλαπλά πλήγματα κατά του Ιράν στις πρώτες φάσεις του πολέμου, παρείχαν πληροφορίες για τους στόχους, αλλά και αεροπορική κάλυψη για την προστασία των επιχειρήσεων, σε μια ένδειξη ενίσχυσης της αραβικής συνεργασίας απέναντι στην Τεχεράνη.
Για εβδομάδες, το Ιράν είχε επικεντρώσει τα αντίποινά του στο Μπαχρέιν και το Κουβέιτ, δύο χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις. Παρότι οι αεροπορικές τους δυνάμεις είναι περιορισμένες και βασίζονται σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά μαχητικά, οι δύο χώρες δεν ήθελαν να επιτρέψουν στο Ιράν να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον τους χωρίς κόστος.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του πλήρους ανοίγματος των Στενών του Ορμούζ, μιας κρίσιμης θαλάσσιας οδού για τις εξαγωγές πετρελαίου του Κόλπου.
Παράλληλα, καταδίκασαν τις επιθέσεις κατά του Κουβέιτ και του Μπαχρέιν, δηλώνοντας ότι «στέκονται σε πλήρη αλληλεγγύη» με τις δύο χώρες και στηρίζουν «όλα τα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητάς τους».















