Η Άγκυρα φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τα μακροχρόνια σχέδιά της για τη δημιουργία νέας ναυτικής βάσης στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, με την απόφαση να έρχεται στον απόηχο μιας πρόσφατης προσέγγισης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδα.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Nordic Monitor (27/12/23) , αντί να επιδιώξει τη νέα βάση, η Τουρκία θα ανακαινίσει ένα παλαιότερο λιμάνι για να φιλοξενήσει τον ελλιμενισμό τουρκικών πλοίων βαρύτερης χωρητικότητας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 16 Δεκεμβρίου στην Άγκυρα, ο υπουργός Άμυνας Yaşar Güler ανακοίνωσε την πρόθεση της Τουρκίας να ανακαινίσει ένα παλιό λιμάνι στην Κύπρο ειδικά για τον ελλιμενισμό στρατιωτικών πλοίων αντί για τη δημιουργία βάσης.
Ο Güler είπε ότι η Τουρκία στέλνει συχνά τα πλοία της στην περιοχή για ασκήσεις, επισκέψεις και αποστολές. Τόνισε την ανάγκη για κατάλληλη εγκατάσταση ελλιμενισμού, αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αποβάθρα στην οποία θα μπορούσε να αγκυροβολήσει το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Τουρκίας, το TCG Anadolu, εάν επισκεπτόταν την Κύπρο. «Υπάρχει μια παλιά προβλήτα εκεί και την ανακαινίζουμε για αυτόν τον σκοπό», είπε.
Οι δηλώσεις του Γκιουλέρ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έρχονται σε αντίθεση με δήλωση του διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού πριν από έναν μήνα. Ο ναύαρχος Ercüment Tatlıoğlu ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια τελετής στις 18 Νοεμβρίου ότι μια νέα ναυτική βάση κατασκευάζεται στην Κύπρο, όπου θα είναι μόνιμα το Πολεμικό Ναυτικό. Ο Tatlıoğlu ανέφερε επίσης ότι η βάση θα βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου.
Ο Tatlıoğlu τόνισε την αυξανόμενη ισοτιμία μεταξύ του ναυτικού στόλου της Ελλάδας και του τουρκικού στόλου, τονίζοντας ότι ενώ η Ελλάδα είχε στο παρελθόν σημαντικά λιγότερα πλοία σε σύγκριση με την Τουρκία, οι σημερινοί αριθμοί είναι σχεδόν ισοδύναμοι. Τόνισε την αδυναμία ενός μεμονωμένου κράτους να κηρύξει μονομερώς θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο λόγω της παρουσίας πολλαπλών χωρών με αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις.
Επέκρινε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι προσπαθεί να διεκδικήσει την αποκλειστική κυριότητα των πόρων της περιοχής δηλώνοντας διάφορες θαλάσσιες δικαιοδοσίες «στη νότια Κύπρο» καθώς και στο νότιο τμήμα της Κρήτης, σε συνδυασμό με την Ελλάδα.
«Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση του Υπουργού Άμυνας Güler για την απόφαση της Τουρκίας να παραιτηθεί από την κατασκευή νέας ναυτικής βάσης ήρθε μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου.
Ο Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκαναν πολλά βήματα στο πλαίσιο της διαδικασίας εξομάλυνσης ξεκίνησαν μετά από μια παρατεταμένη περίοδο έντασης», σημειώνεται.