Με την NAVTEX 649/17 η Τουρκία «δεσμεύει» με Πυρά…θαλάσσια έκταση εντός της ΑΟΖ της Κύπρου

Turkish naval officers on board an Oruc Reis frigate take part in a ceremony in the Bosphorus to mark the 87th anniversary of Victory Day in Istanbul August 30, 2009. REUTERS/Murad Sezer (TURKEY ANNIVERSARY MILITARY)

Με τη NAVTEX 649/17, η Τουρκία δεσμεύει θαλάσσια έκταση η οποία περιλαμβάνει τμήματα των οικοπέδων 6, 7 και 11 της Κύπρου για στρατιωτικές ασκήσεις με πυρά , καλώντας τα διερχόμενα πλοία να αποφύγουν την περιοχή για λόγους ασφαλείας.

Η κίνηση αυτή από πλευράς Τουρκίας, συμπίπτει με την έναρξη των εργασιών της κρίσιμης διεθνούς διάσκεψης στην Ελβετία για το Κυπριακό, όπου θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, υπό την αιγίδα του ΓΓ Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και με την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρίσταται ως παρατηρητής.

Εν τω μεταξύ, οι εν λόγω ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν λίγο βορειότερα του οικοπέδου 11, όπου όπως έχει ανακοινωθεί, η εταιρία TOTAL θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση υπό την ονομασία «Onesiphoros West-1 (OW-1)»4471441920_8a9aba5da2

Σημειώνεται ότι η Τουρκία στο παρελθόν έχει προχωρήσει σε ευθείες απειλές απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και τις εταιρίες ENI και TOTAL, διεκδικώντας το οικόπεδο 6 !

Τότε αποστέλλοντας επιστολή στον ΟΗΕ μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της Φεριντούν Σινιρλίογλου, ισχυριζόμενη ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και λέγοντας ότι είναι διατεθειμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. 

Sigmalive.com!