«Μea Culpa » απο την Άγκυρα για την Υπερπτήση του AS 532 πάνω απο τη Σάμο

image

MEA CULPA ΑΠΟ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΥΠΕΡΠΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟ…Επιβεβαίωση του Βετεράνου !

Mea culpa από Αγκυρα για υπέρπτηση στη Σάμο Εξηγήσεις απολογητικού χαρακτήρα έδωσαν οι Τούρκοι στην πρεσβεία μας στην Αγκυρα σχετικά με την υπέρπτηση ενός ελικοπτέρου τύπου AS 532 πάνω από τη Σάμο. Την επομένη και πριν η πρεσβεία προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας σε επίπεδο αναπληρωτή επικεφαλής Αρχής, όπως είχε οδηγία από την Αθήνα o τμηματάρχης Αεροπορικών Υποθέσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ επικοινώνησε με υψηλόβαθμο αρμόδιο διπλωμάτη στην πρεσβεία μας και τον ενημέρωσε ότι επρόκειτο για κατά λάθος παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου.

Σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωμάτη, ο πιλότος βρισκόταν σε εκπαιδευτική πτήση VFR (Visual Flight Rules), δηλαδή δεν χρησιμοποιούσε επιβοηθητικά όργανα πλοήγησης και δεν κατάλαβε ότι εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο. Η ελληνική πρεσβεία ενημέρωσε τους συνομιλητές της ότι είχε οδηγίες από την Αθήνα να προχωρήσει σε διάβημα, δεσμεύτηκε όμως να μεταφέρει τις δικαιολογίες αυτές και στην Αθήνα.

Η τουρκική παραδοχή περί λάθους δεν καθησυχάζει πάντως το ΥΠΕΞ, ούτε πολύ περισσότερο το υπ. Εθνικής Αμυνας, όπου διαπιστώνουν τους τελευταίους μήνες έξαρση της τουρκικής κινητικότητας με στόχο την αμφισβήτηση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Εν τω μεταξύ, τη δυσαρέσκεια της για τη στασιμότητα στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εξέφρασε χθες η Κομισιόν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Γ. Κουμου τσάκου, ο αρμόδιος επίτροπος, Στέφεν Φούλε, αναφέρει ότι λυπάται για το γεγονός ότι η δέσμη μέτρων εκδημοκρατισμού δεν έχει αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα και ότι το θέμα περιλαμβάνεται στις σχετικές εκθέσεις προόδου της Τουρκίας .
Π.Γ.

Εφημερίδα ΚαθημερινήΠερισσότερα Άρθρα