Μέδουσα 9: Επίδειξη ισχύος από τις ´Ένοπλες Δυνάμεις Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου (photo-vid)

Την τελική και πλέον θεαματική φάση της διακλαδικής άσκησης «Μέδουσα 9» στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης παρακολουθούν σήμερα από τα Χανιά, οι τρεις υπουργοί Άμυνας Ελλάδος – Αιγύπτου – Κύπρου. Μια άσκηση που έχει ως στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από πλευράς Αιγύπτου, συμμετέχουν κομάντος και επίλεκτοι του αιγυπτιακού στρατού, το πλοίο μεταφοράς ελικοπτέρων (ελικοπτεροφόρο) «Gamal Abdel Nasser», η γαλλικής κατασκευής φρεγάτα «El Fateh», ένα υποβρύχιο Type 209, η πυραυλάκατος «Sulayman Ezzat» και μαχητικά F-16.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, μία φρεγάτα, ένα υποβρύχιο, μαχητικά F-16 και πολεμικά πλοία, ενώ από την Κύπρο συμμετέχει ένα πλοίο και δυνάμεις των ειδικών δυνάμεων.

Στην άσκηση «Μέδουσα 9» έχουν προσκληθεί παρατηρητές από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Μαρόκο, Μπαχρέιν, Νότιο Κορέα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σερβία και ΗΠΑ.

Η τριεθνής άσκηση άρχισε με ελεύθερη πτώση αλεξιπτωτιστών που κρατούσαν τις σημαίες των 3 χωρών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Ακολούθησε η ελεύθερη πτώση κλιμακίου αλεξιπτωτιστών των χωρών. Στη συνέχεια είχαμε το άλμα στατικού ιμάντα από Σινουκ, και ένα άλλο Σινουν έριξε δύο λέμβος με  προσωπικό (βατραχανθρωπους). Ακολούθως, τρία ελικόπτερα Απατσι απογειώθηκαν από το αιγυπτιακό ελικοπτεροφορο.

Ένα πρώτο κύμα λεμβων θα αποβιβάσει πεζοναύτες στην ακτή και ταυτόχρονα θα γίνει αυτοκίνηση μιας διμοιρίας αλεξιπτωτιστών Εντυπωσιακά F 16, θα πετάξουν σε χαμηλές πτήσεις αναλαμβάνοντας το ρόλο Εγγύς αεροπορικής υποστήριξης στις λέμβους που έχουν ξεκινήσει απόβαση.