Μεγάλη η «αιμορραγία» του προσωπικό των ΕΔ καταγράφεται στα χρόνια του Μνημονίου!

• ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΧΕΙ ΜΕΙΩΣΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ
• Καλύτερη η κατάσταση πάντως στην Πολεμική Αεροπορία
Μεγάλη «αιμορραγία» στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων καταγράφεται στα χρόνια του Μνημονίου, και αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, προκαλεί…πονοκέφαλο στη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Οι αριθμοί όσων εισήλθαν στο Στράτευμα τα τελευταία πέντε χρόνια και όσων εξήλθαν, είτε μέσω αποστρατείας είτε λόγω ατομικών αιτήσεων αποστρατείας, προκαλούν «τρόμο». Η κατάσταση ειδικά στον Στρατό Ξηράς και στο Πολεμικό Ναυτικό είναι σαφώς δραματική, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα Επιτελεία, και τα οποία δημοσιεύουμε σήμερα.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουάριου 2010 έως τις 30 Απριλίου 2015 (μέσα δηλαδή σε πέντε χρόνια και τέσσερις μήνες που η χώρα βρίσκεται στη μέγγενη του Μνημονίου) στον Στρατό Ξηράς εισήλθαν συνολικά 4.740 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και επαγγελματίες οπλίτες, αλλά την ίδια στιγμή αποστρατεύτηκαν ή παραιτήθηκαν 7.715 στελέχη, κυρίως αξιωματικοί και υπαξιωματικοί με πολλά χρόνια υπηρεσίας. Το ισοζύγιο των στελεχών στο Πολεμικό Ναυτικό είναι ακόμη πιο δραματικό. Στις τάξεις του κλάδου εντάχθηκαν 1.340 στελέχη, και αποστρατεύθηκαν ή παραιτήθηκαν υπερδιπλάσιος αριθμός στελεχών, 2.700. Στην Πολεμική Αεροπορία η κατάσταση είναι καλύτερη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν προβλήματα.
Συγκεκριμένα, εισήλθαν 2.820 στελέχη και αποχώρησαν 1.260. Το στοιχείο πάντως αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είναι συγκυριακό, και συνδέεται με το γεγονός ότι υπολογίζεται η τελευταία σειρά των επαγγελματιών οπλιτών (εισήλθαν στην Πολεμική Αεροπορία) που μονιμοποιήθηκαν.
Η πλειονότητα των στελεχών που μπήκαν στις Ένοπλες Δυνάμεις τα τελευταία χρόνια (με εξαίρεση τη σειρά των επαγγελματιών οπλιτών στην Πολεμική Αεροπορία που προαναφέραμε) αφορούν καθαρά στους εισακτέους των στρατιωτικών σχολών, οι οποίοι μάλιστα από το 2010 και μετά μειώθηκαν σχεδόν κατά 50%.
Εκεί που εισάγονταν 1.500 νέοι σπουδαστές στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, πέρυσι και φέτος, εισήλθαν, και επρόκειτο να εισέλθουν, μόλις 821. Η μείωση μάλιστα αυτή δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στα στοιχεία των Επιτελείων που καταγράφουν την «αιμορραγία» του προσωπικού. Κι αυτό γιατί οι πρώτες περικοπές στους εισακτέους των στρατιωτικών σχολών φάνηκαν με την ορκωμοσία των νέων αξιωματικών και υπαξιωματικών πέρυσι και φέτος, αλλά η μείωση κατά συνολικά 50% των εισακτέων θα πλήξει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε τρία ή τέσσερα χρόνια από σήμερα.
Είναι γεγονός πως δεν μπορεί να τηρηθεί ισορροπία μεταξύ αυτών που φορούν τη στολή του στρατιωτικού και όσων κρεμούν το πηλήκιό τους αν η μόνη πηγή τροφοδότησης των Ενόπλων Δυνάμεων με προσωπικό είναι οι στρατιωτικές σχολές. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, και επιχειρεί να διατηρήσει σε ένα επίπεδο την οροφή του προσωπικού με μεσοβέζικες λύσεις.
Γιατί μεσοβέζικες λύσεις είναι η κάλυψη κάποιων κενών στις Ειδικές Δυνάμεις μέσω του θεσμού των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης, όπως και των 1.000 οπλιτών που θέλει να προσλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με θητεία έως τρία χρόνια και αποδοχές επαγγελματιών οπλιτών για να καλύψει τα κενά σε μονάδες της παραμεθορίου. Γνωρίζει ωστόσο πως, αν δεν προχωρήσει και σε τέτοιες ενέργειες, τότε τα προβλήματα που θα προκύψουν στο Στράτευμα λόγω υποστελέχωσης θα είναι πλέον μη αναστρέψιμα.
Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού έλαβε εκρηκτικές-διαστάσεις με την απαγόρευση προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών έστω και σε μικρούς αριθμούς. Σημειώνεται πως είχε αποφασιστεί ο αριθμός των επαγγελματιών οπλιτών, από τις 25.000 που είχε φτάσει το 2005, να ανέβει στις 40.000, δεδομένου του ότι υπήρχε και ένας μεγάλος αριθμός που, μετά από κάποια χρόνια, και πριν από τη μονιμοποίησή του, εγκατέλειπε το Στράτευμα, αλλά κυρίως για να αντιμετωπιστεί η λειψανδρία από τις κλάσεις των στρατευσίμων που αποδίδουν πολύ λιγότερους οπλίτες λόγω υπογεννητικότητας.
Η πρόβλεψη ωστόσο αυτή για τον ημιεπαγγελματικό Στρατό κατέρρευσε άμα τη επιβολή του Μνημονίου.
Επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «παραδόθηκε» στους δανειστές, και, πέραν των περικοπών στις αμυντικές δαπάνες, επιβλήθηκε και απαγορευτικό στις προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, όπως έγινε και σε όλο το υπόλοιπο Δημόσιο. Θρυαλλίδα για το κύμα φυγής των στρατιωτικών ήταν οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, και ιδίως όσα είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, υπέβαλαν παραιτήσεις σωρηδόν προκειμένου να αποφύγουν τις επώδυνες αλλαγές και να προλάβουν να βγουν στη σύνταξη χωρίς αυτή να υποστεί περικοπές.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε σοβαρές απώλειες σε ειδικότητες κρίσιμες και για τους τρεις κλάδους όπως οι μηχανικοί πολεμικών αεροσκαφών αλλά και πλοίων, καθώς επίσης και οι χειριστές των μαχητικών. Οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί μπορούσαν και μπορούν να βρουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα είτε του εσωτερικού είτε του εξωτερικού.
Τις χιλιάδες αποστρατείες ανωτάτων και ανωτέρων αξιωματικών, αλλά και υπαξιωματικών, και πριν από την εφαρμογή των Μνημονίων, διαδέχτηκε ένα νέο «κύμα φυγής» από τις Ένοπλες Δυνάμεις λόγω των επώδυνων αλλαγών στο θέμα του εφάπαξ. Τα στελέχη έσπευσαν να κρεμάσουν το πηλήκιό τους πρόωρα για να προλάβουν να εισπράξουν το εφάπαξ, που μπήκε στην κλίνη του… Προκρούστη.
Κρούουν τώρα τον κώδωνα οι διοικητές στις μονάδες των παραμεθόριων περιοχών.Δεν αρκούν οι μόνιμοι για να καλύψουν τις ανάγκες.
Η επιστροφή των ναυτών στα πλοία και οι μεταθέσεις όλων των οπλιτών στις μονάδες των παραμεθόριων περιοχών και των νησιών του Αιγαίου, που, με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θεσμοθετείται με ταυτόχρονη εφαρμογή συστήματος μορίων για την επιστροφή στους τόπους μόνιμης διαμονής τους, μαρτυρά το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Οι διοικητές των μονάδων στις παραμεθόριες περιοχές έχουν επιστήσει την προσοχή στις ηγεσίες των Επιτελείων, επισημαίνοντας ότι το μόνιμο προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών, δεδομένου πλέον πως και ο αριθμός των στρατιωτών που «βγαίνουν» από τα κέντρα εκπαίδευσης είναι ολοένα και μικρότερος, λόγω του προβλήματος την υπογεννητικότητας. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Πάνος Καμμένος, μόλις ανέλαβε την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έδωσε εντολή να μετατεθούν όλοι οι στρατιώτες από τα αστικά κέντρα στα σύνορα.
Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα οι υπηρεσίες των αξιωματικών και των υπαξιωματικών να είναι αυξημένες, με μηδενικές μάλιστα αποδοχές. Σοβαρό είναι το θέμα στα πλοία, όπου οι επαγγελματίες οπλίτες δεν επαρκούν πλέον να στελεχώσουν τις μονάδες του Στόλου. Κι αυτό είναι που εξηγεί γιατί πλέον το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προωθεί με το νομοσχέδιο την αύξηση των ναυτών που θα υπηρετούν στα μεγάλα πλοία (σημειώνεται πως σήμερα στα πλοία μετατίθενται μέχρι και 10 ναύτες).
Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και σε μονάδες του Στρατού αλλά και της Αεροπορίας. Ειδικά στην Αεροπορία, οι μαζικές παραιτήσεις τεχνικού προσωπικού τα προηγούμενα χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κενά, τα οποία με δυσκολία καλύπτονται στη διεκπεραίωση του τεχνικού έργου.
Δεν είναι όμως μόνο η έλλειψη προσωπικού που προβληματίζει έντονα την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου, αλλά και η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των στελεχών που βρίσκονται σε υπηρεσία. Λόγω των αποστρατειών και των παραιτήσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων τα προηγούμενα χρόνια και των μη προσλήψεων, δεν υπάρχει ανανέωση προσωπικού, και αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας των στρατιωτικών, ο οποίος ξεπερνάει τα 37-38 έτη, όταν σε άλλους στρατούς ο μέσος όρος ηλικίας είναι κάτω από τα 30 έτη.
Ενδεικτικό είναι πως ακόμη και στις Ειδικές Δυνάμεις, ο μέσος όρος ηλικίας έφτασε τα 35 έτη, με συνέπεια τα Επιτελεία εδώ και δύο χρόνια να στρέφονται στον θεσμό των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης προκειμένου να βάλουν νέο «αίμα» σε μονάδες όπως η ΜΥΚ και η Ζ΄ ΜΑΚ. Μονάδες με υψηλές επιχειρησιακές απαιτήσεις, οι οποίες βασίζονται, εκτός από την εμπειρία, και στη φυσική κατάσταση των στελεχών τους. Ακόμη όμως και με τον θεσμό των 0ΒΑ, οι προσλήψεις που έγιναν ήταν με το σταγονόμετρο, και σίγουρα λύνουν προσωρινά το πρόβλημα και όχι επί της ουσίας.
Με δεδομένο ωστόσο πως προσλήψεις δεν γίνονται και οι κλάσεις αποδίδουν λιγότερους στρατιώτες, ποια μπορεί να είναι η λύση; Όλοι δείχνουν στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων με κλείσιμο στρατοπέδων, σύμπτυξη δυνάμεων και αύξηση της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας. Ή. μάλλον, της ανταπόκρισης τους στο σύγχρονο πεδίο των μαχών. Αυτό ωστόσο θα πρέπει να το κατανοήσουν στο Πεντάγωνο, αλλά πρωτίστως ο πολιτικός κόσμος που θέλει ένα στρατόπεδο ή μία μονάδα στην εκλογική του περιφέρεια και αντιτίθεται όταν γίνεται μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης.
Και αυτές όμως που έχουν καταβληθεί τελευταία ήταν πάρα πολλές, με πενιχρά αποτελέσματα. Άλλοι έκλειναν στρατόπεδα και άλλοι άνοιγαν. Άλλοι μετέτρεπαν τις μεραρχίες σε ταξιαρχίες, τις ταξιαρχίες σε συντάγματα και ούτω καθεξής, χωρίς να γίνονται ουσιαστικές τομές. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οι Ένοπλες Δυνάμεις κινδυνεύουν να γεμίσουν στρατηγούς χωρίς στρατιώτες.
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 19/06/2015 – Σ.Λ.)
Μεταφορά σε κείμενο από staratalogia.blogspot.gr