Ρεπορτάζ στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Μιλιέτ» αναφέρει ότι «τα μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Κατάρ, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών Rafale, θα πετάξουν μαζί με τουρκικά.
Οι Τούρκοι πιλότοι θα μπορέσουν να αποκτήσουν σημαντική εμπειρία μαθαίνοντας τις δυνατότητες των αεροσκαφών Rafale στο πεδίο.
Η ελληνική αεροπορία έχει στο απόθεμά της 6 αεροσκάφη Rafale F3R. Η Ελλάδα έχει κάνει επίσης παραγγελία 18 αεροσκάφη στη Γαλλία.
Στο απόθεμα της πολεμικής αεροπορίας του Κατάρ κυριαρχούν αεροσκάφη γαλλικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών Rafale.
Κατά την επίσκεψη του στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ, Αρχηγού του Τ/Γενικού Επιτελείου, στη Ντόχα στις 2 Μαρτίου 2021, υπογράφηκε η Τεχνική Συμφωνία για την Ανάπτυξη Προσωπικού Στρατιωτικών Αεροσκαφών του Κατάρ στην Τουρκία.
Ο κανονισμός ψηφίστηκε από τη Τ/Εθνοσυνέλευση την 1η Απριλίου 2022. Ο τεχνικός κανονισμός που ενέκρινε ο πρόεδρος Ερντογάν δημοσιεύτηκε στο επαναληπτικό τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως εχθές [σσ. 15 Σεπτεμβρίου 2022].
Σύμφωνα με τον κανονισμό, έως και 36 αεροσκάφη που ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις βάσεις της Τ/Πολεμικής Αεροπορίας.
Τα πρόσφατα παραδοθέντα μαχητικά αεροσκάφη Rafale του Κατάρ, μεταγωγικά αεροσκάφη Mirage 2000, C-17 και C-130J, καθώς και ελικόπτερα θα σταθμεύσουν στην Τουρκία.
Με βάση τη συμφωνία, όλες οι δραστηριότητες των στρατιωτικών αεροσκαφών του Κατάρ θα υπόκεινται στην προηγούμενη έγκριση των τουρκικών αρχών. Κατά τη διάρκεια των εξόδων αεροσκαφών μεταφοράς, Τούρκος πιλότος μεταφορών θα είναι παρών στο πιλοτήριο ως παρατηρητής.
Σε περίπτωση που το Κατάρ αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη για εκπαιδευτικές πτήσεις, Τ/αεροσκάφος θα παρακολουθεί επίσης τις εκπαιδευτικές πτήσεις αυτών των αεροσκαφών με ατομική πτήση».
sigmalive.com/