Μήπως ήρθε η ώρα για τα Ε/Π NH90;…Ποιες οι Συνέπειες της άρνησης Παραλαβής;

Τώρα που ο «πιλότος» Πάνος Καμμένος έφυγε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας νομίζω ότι ανοίγει ο δρόμος για να εξεταστεί σε βάθος η υπόθεση των ελικοπτέρων (Ε/Π) NH-90.

Πρέπει επιτέλους η προμήθεια να ολοκληρωθεί και τα Ε/Π να «πετάξουν». Η αρχική παραγγελία έγινε το 2003 και αφορούσε 20 Ε/Π εκ των οποίων μετά από 15 περίπου χρόνια έχουν παραληφθεί κατά πληροφορίες μόνο τα 14. Τέσσερα εκ των Ε/Π είναι Ε/Π Ειδικών Επιχειρήσεων.
Μετά από τόσα χρόνια ακόμα προσπαθούμε να τα παραλάβουμε και να τα εντάξουμε στο οπλοστάσιό μας και γι’ αυτήν την καθυστέρηση στη τελική της φάση έχει σημαντικό – όχι όμως καθολικό ή αποκλειστικό- μέρος ευθύνης ο κ.Καμμένος.
 
Ο πρώην ΥΕΘΑ υπήρξε από την αρχή απόλυτα αρνητικός απέναντι στα Ε/Π ΝΗ 90, επικαλούμενος τις «όποιες» πτητικές του γνώσεις και εμπειρίες.
Ως αποτέλεσμα, τα Ε/Π «Χιούι» (UH-1H) τα οποία χρησιμοποιεί η Αεροπορία Στρατού, εξακολουθούν να διεκπεραιώνουν τον κύριο όγκο των απαιτήσεων του Στρατού Ξηράς, παρά τους περιορισμούς που επιβάλει η ηλικία τους.
 
Τα UH-1H τα οποία δοξάστηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ, συμπληρώνουν πολλές δεκαετίες ζωής και εξακολουθούν να πετούν αποκλειστικά και μόνο χάρη στην αυταπάρνηση χειριστών και τεχνικών.
Τα ΝΗ 90 τα χρειαζόμαστε τώρα πολύ περισσότερο από ότι την εποχή που τα παραγγείλαμε.
Η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι βουλευτές ανεξαρτήτως κόμματος, θα πρέπει εξ ονόματος του ελληνικού λαού να απαιτήσουν να λάβουν το συντομότερο απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα για το θέμα των Ε/Π ΝΗ-90, όπως:
• Πού βρισκόμαστε στο θέμα της παραλαβής των Ε/Π, πόσα ήδη παραλάβαμε και πόσα αναμένεται να παραλάβουμε ακόμα;
Ποιά είναι η διαθεσιμότητά τους, πόσα πετάνε δηλαδή; Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίον ακινητούν όσα είναι καθηλωμένα; Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί η παραλαβή τους;
• Ποιος είναι υπεύθυνος για την καθυστέρηση των παραλαβών (αν υπήρξε) και ποιος είναι ο ρόλος και η ευθύνη του κ. Καμμένου στις καθυστερήσεις; Επιβλήθηκε άτυπο εμπάργκο στις παραλαβές από τον πρώην ΥΕΘΑ;
Ανεξάρτητα από την όποια πτητική ή τεχνική εμπειρία διαθέτει, είχε εκ της θέσης του την αρμοδιότητα για να επιβάλλει προσωπικές απόψεις σε ενεργοποιημένα προγράμματα και ενεργές συμβάσεις; Και εάν, ενδεχομένως, δεν ήταν υπεύθυνος ο κ. Καμμένος, τότε ποιος ήταν;

Ήρθε η ώρα για τα ελικόπτερα NH90. Απαιτείται παραλαβή των υπόλοιπων 6, επαναφορά σε πτητική κατάσταση όσων έχουν παραληφθεί, καταλογισμός ευθυνών σχετικά με την άρνηση παραλαβής και την εξ αυτού του λόγου καταβολή εξόδων φύλαξης και ποινικών ρητρών στην κατασκευάστρια εταιρία. pic.twitter.com/GpTLUZkG04

— monkeyknocker (@monkeyknocker) 10 Ιουλίου 2019