Το «Μυστικό του Καταδρομέα» και ο φόρος τιμής του Ήρωα στους Πεσόντες στο Βίτσι!

Πολλά δεν ειπώθηκαν και πολλά δεν ακούστηκαν σε μια ακόμη Τελετή Μνήμης αλλά  και Τιμής σε αυτούς που έπεσαν στα χαρακώματα σε Βίτσι και στο Γράμμο !

Απούσα για μια ακόμη φορά η Πολιτεία από το Μνημόσυνο  όλων εκείνων  έπεσαν στα Χαρακώματα του Γράμου και στο Βίτσι και σε όσους έμειναν για πάντα εκεί ,άταφοι και άκλαυτοι στις Χαράδρες και στους αυχένες των Βουνών !bitsi_2016_3

Μήπως αυτοί οι Πολεμιστές που έπεσαν εκεί πήγαν να πολεμήσουν χωρίς εντολή του Επίσημου Ελληνικού Κράτους ή χωρίς Διαταγή του Αρχιστράτηγου και των Γενικών Επιτελείων  των Ενόπλων Δυνάμεων ;

Αν και έχουμε πολλά να πούμε δεν θα το συνεχίσουμε ,γιατί θα πούμε άσχημα πράγματα και για τους Πολιτικούς και τους Στρατιωτικούς μας, που ξέχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και άφησαν το χρόνο να ξεθωριάσει τις θύμισες !

Εφέτος μια Μορφή από το μακρινό παρελθόν ήρθε να θυμίσει 67 ολάκερα χρόνια μετά ,μια λέξη που λέγεται Χρέος και όπως έλεγαν οι Παλαιότεροι Έλληνες το Χρέος είναι Χρέος Τιμής και πρέπει πάντα να ξοφλάτε!

img_0980Ο Απόστρατος  σήμερα  ο Συνταγματάρχης των Καταδρομών  Συναδινός Πλάτωνας, (φώτο) Διμοιρίτης τότε του 45ου Λόχου της Α’ Μοίρας Καταδρομών κατέλαβε με έφοδο των Καταδρομέων του την Κορυφή του Υψώματος !img_0983

93 χρονών σήμερα Υπέργηρος αλλά πάντα  έφηβος στη ψυχή, αφηγήθηκε τα γεγονότα και δάκρυσε  φέρνοντας στη μνήμη τους τις αναμνήσεις των Καταδρομέων της Διμοιρίας που έπεσαν στο Βίτσι!

Για το Ηρωικό του Κατόρθωμα προτάθηκε και Τιμήθηκε με το Χρυσούν Αριστείον της Ανδρείας !10325382_1395054924114182_4354820222006054723_n

Χρόνια ολάκερα κανείς δεν ήξερε τον Συνταγματάρχη  Πλάτωνα Συναδινό και κανείς δεν τον ανέφερε ,μόνο που ένας Αξιωματικός των Καταδρομών κάθε χρόνο έβγαζε τη Στολή του Καταδρομέα και ανηφόριζε στα Υψώματα με πολιτική Περιβολή, για να τιμήσει τους Καταδρομείς  της Α’ Μοίρας που έπεσαν στη Μάχη!

Σήμερα ο  ίδιος εκείνος  ο  Καταδρομέας ,Απόστρατος πια ο Στρατηγός  Λευτέρης Συναδινός ο Θρύλος των Καταδρομών ,το Φάντασμα της Μοίρας ,πήρε από το χέρι τον ήρωα θείο του και ανέβηκαν μαζί στο Βουνό !bitsi_2016_5

Ένα Στεφάνι και πέντε λέξεις ήταν αρκετές να δακρύσει ο Ήρωας Συνταγματάρχης  …Ενώ ο Στρατηγός ακόμη και σήμερα ποτέ δεν έκανε  ποτέ λόγο για το  θείο του τον Συνταγματάρχη ε.α Πλάτωνα Συναδινό !

Ακόμη και σήμερα ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν οτι ο Στρατηγός Λευτέρης Συναδινός βρέθηκε και στην Κύπρο με τα γεγονότα του 74 ,χωρίς ποτέ κανείς να μάθει τι ακριβώς έκανε !

Ίσως κάποιοι να πούνε ότι αναμοχλεύουμε πάθη και μίση ,αλλά αυτά είναι η Ιστορία μας και  θα είναι για  πάντα εδώ ,όποιος λαός  τα  ξεχνάει χάνεται !

Καλά θα κάνουν και κάποιοι που Κραυγάζουν ακόμη και σήμερα  το «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ -ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ » ακόμη και σε καταλήψεις κτιρίων ,να στοχαστούν ,ποιοι και γιατί  αναμοχλεύουν Μίση και Πάθη ,όταν τους συμφέρει πολιτικά !

(Βετεράνος -Αναδημοσίευση )