Μητσοτάκης για Τουρκία: Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα, πρέπει να βρούμε τρόπο να συζητάμε

Την ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος διαχείρισης των διαφορών Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς να κλιμακώνεται η ένταση, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μία ημέρα πριν τη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του στο France24, ο κ. Μητσοτάκης εξηγησε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε ένα κοινό πλαίσιο, συνεχίζοντας ότι, «το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο και ασφαλώς οι σχέσεις καλής γειτονίας».

«Είμαστε και οι δύο μέλη της συμμαχίας. Και βεβαίως, όταν έχουμε διαφορές -ως μέλη της συμμαχίας- αυτές οι διαφορές, θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί αν δεν επιλύονται με τέτοιο τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό βεβαίως δεν είναι καλό για τη συμμαχία στο σύνολό της», σημείωσε.

Εκτίμησε ότι ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο κατά της Ελλάδας και της Κύπρου έχει αντίκτυπο στις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ, μήνυμα, που όπως τόνισε, πιστεύει πως έχει σταλεί πολύ ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελευταία του συμπεράσματα.

«Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο. Και βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα. Θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Άλλωστε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.