«Μνήμες 17Ν» και φόβος για πιθανή αναβίωση της απο την απόδραση Ξηρού …

αφαντοςαγφδσφγγΑνθρωποκυνηγητό μετά την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, στο νοσοκομείο ο αδελφός του, ΣάββαςΕνώ οι αστυνομικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον Χριστόδουλο Ξηρό, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε, ως όφειλε, στο αστυνομικό τμήμα της Χαλκιδικής, στο πλαίσιο νόμιμης άδειάς του, ο αδελφός του, Σάββας Ξηρός, μεταφέρθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Όπως εκτιμά ο δικηγόρος του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος όμως δεν είχε επικοινωνία μαζί του, ο καταδικασθείς για την υπόθεση της » έλαβε «μία πολιτική απόφαση» και απέδρασε. Ο Χ. Ξηρός έπρεπε να εμφανιστεί την Δευτέρα σε Αστυνομικό Τμήμα της Χαλκιδικής, στο πλαίσιο νόμιμης άδειας λόγω Γιορτών.

Έρευνα για τον εντοπισμό του Χριστόδουλου Ξηρού έχει εξαπολύσει η Ελληνική Αστυνομία, καθώς ο καταδικασθείς για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» δεν εμφανίστηκε, ως όφειλε, στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλικράτειας στη Χαλκιδική.

Ο Χ. Ξηρός είχε λάβει άδεια εννέα ημερών από την 1η Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας έπρεπε να παρουσιάζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα Καλλικράτειας Χαλκιδικής. Εκεί είχε δηλώσει ως τόπο διαμονής, γιατί εκεί βρίσκεται το σπίτι της αδελφής του.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία σε όλες της άδειες μέχρι τώρα, ο Χριστόδουλος Ξηρός ήταν τυπικότατος και επέστρεφε πάντα στις φυλακές, ενώ το ίδιο έκανε και με την τελευταία άδεια μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου.

Χθες, όμως, δεν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα Καλλικράτειας, ως όφειλε και αυτό σήμανε την κινητοποίηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του, με την κατηγορία της παραβίασης άδειας κρατουμένου.

Οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής, όπου διαμένουν συγγενικά πρόσωπα του ισοβίτη ηλικίας 56 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συγγενείς του είπαν στους αστυνομικούς ότι δεν επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί τους και δεν γνωρίζουν που βρίσκεται.

Μιλώντας στην «Πρωτη Γραμμή» του Σκάι, ο δικηγόρος του Χ. Ξηρού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, δήλωσε ότι δεν είχε καμία επικοινωνία με τον πελάτη του. «Ο Χ. Ξηρός δεν θέλει να τον ερμηνεύει κανείς αλλά γνωριζόμαστε χρόνια και νομίζω ότι έλαβε μία πολιτική απόφαση…» πρόσθεσε ο κ. Ραγκούσης.

«Ήταν συνεπής με τα πιστεύω του» τόνισε ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε: «σήμερα ζούμε, σήμερα μαχόμεθα».

Σχολιάζοντας το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε βέβαιος ότι η κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών θα φέρει αποτέλεσμα, ωστόσο τόνισε ότι «αυτά δεν πρέπει να συμβαίνουν».

Σύμφωνα με tromokratiaτο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Χριστόδουλος Ξηρός δικαιούνταν κανονικά άδεια, καθώς η νομοθεσία δεν κάνει εξαίρεση για τους καταδικασθέντες με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Μάλιστα από τους καταδικασμένους για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» έχουν λάβει άδεια όλοι πλην του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η συγκεκριμένη ήταν η έβδομη άδεια του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος το 2011 μετακόμισε από την πτέρυγα όπου κρατούνται οι καταδικασμένοι για συμμετοχή στην οργάνωση 17 Νοέμβρη, στην Ε΄πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός είναι ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας Ξηρού και μετά την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού, στα χέρια του αδελφού του Σάββα, στον Πειραιά, στις 29/06/2002, έξω από τα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας, ήταν ο πρώτος που συνελήφθη για συμμετοχή στην οργάνωση. Κατηγορήθηκε για 33 ενέργειες που διέπραξε ως μέλος της 17Ν και μαζί με τα δύο μικρότερα σε ηλικία αδέλφια του βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές. Πρωτόδικα καταδικάστηκε σε 10 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε οκτώ δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στη 17Ν, ενώ το εφετείο τον καταδίκασε σε έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη.